Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в

...
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в
Коментари Харесай

НС прие на първо четене 2 проекта за промени в НК, които увеличават санкциите за телесна повреда

Парламентът одобри на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се вкарват повишени наказания за телесна щета. Те бяха импортирани, след последните случаи на домашно принуждение, станали обществени, прецизира Българска телеграфна агенция.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи получи единомислеща поддръжка от 178 гласа.

За втория - на „ Възраждане “, „ за " бяха 101 депутати, срещу бяха 75, двама се въздържаха.

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи планува увеличение размера на наказването „ отнемане от независимост “ за причиняване на междинна телесна щета от шест на осем години. Отменя се опцията за пробация при лека телесна щета под формата на разстройство на здравето, отвън случаите по член 128 и 129 от Наказателния кодекс (тежка и междинна телесна повреда). Заложени са и по-високи санкции за лека телесна щета под формата на болежка и страдалчество сред 500 и 1000лв, до момента глобата беше от 100 на 300 лева

Законопроектът на „ Възраждане “ планува да се вкара най-малък предел на наказването „ отнемане от независимост “ за причиняване на лека телесна щета от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна щета под формата на разстройство на здравето. От „ Възраждане “ оферират в определението за закононарушение, осъществено „ в изискванията на домашно принуждение “ да се планува то да е осъществено най-малко един път, преди повдигането на обвиняването.

Мая Димитрова от „ Българска социалистическа партия за България “ разгласи, че парламентарната ѝ група ще поддържа и двата законопроекта. Но означи, че в случай че желаеме да има предварителна защита, тя би трябвало да стартира от най-ранна детска възраст – от фамилията, от учебното заведение.

Колегата ѝ Георги Гьоков разяснява, че казусът в Стара Загора с 18-годишното момиче разкрива дефицитите, които има в обществото, той е и ярка демонстрация на проблемите в правосъдната система. Не може да се отхвърли, че ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и Движение за права и свободи реагираха стремително на публичните упования, само че предложенията са им несъответстващи, уточни той. По думите му увеличението на наказването не е средство за предварителна защита. Не бива да отменяме пробацията, само че единствено в случай че се ползва вярно, счита депутатът.

Гроздан Караджов от „ ИТН “ съобщи, че нищо няма да се промени с увеличение на наказванията, защото казусът не е в размера им, а в използването на закона. Според него законът не се ползва, тъй като правоприлагащата система е прогнила и всяка част от системата би трябвало да се реформира.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР