Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията

...
Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на тока


Парламентът одобри обезщетения за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия с актуализацията на държавния бюджет за тази година. 

Депутатите одобриха единомислещо с 223 гласа " за " на второ четене в пленарната зала предложение на Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) с редакции от вносителя и от " Продължаваме Промяната ". По-рано тази седмица бюджетната комисия отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса.

Приетите през днешния ден текстове плануват " Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 100 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лева./MWh за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година Не се изплаща отплата за клиенти с цени под базовата цена от 250 лв/MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер, тъй че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лева./MWh.

Първоначалното предложение на ГЕРБ-СДС предвиждаше да се покрива единствено 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена и базовата цена в размер 150 лева./MWh. От Движение за права и свободи предлагаха базовата цена да е 200 лева./MWh. От " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че 250 лв. е действителната себестойност на микса от държавните предприятия и няма да поддържат друга цена.

С аргумента да реализират някакъв компромис и да се обединят към някаква отплата, Делян Добрев предложи да се покрива 100 вместо 80 % от разликата и базисната цена от 150 да стане 250 лева./MWh. Той уточни, че в противоположен случай след няколко часа обезщетения за бизнеса към този момент няма да има и стоките ще станат двойно и тройно по-скъпи. По предложение на " Продължаваме Промяната " беше конкретизиран интервалът на обезщетенията за бизнеса.

Рамадан Аталай (ДПС) разяснява, че това, което е признато, е единствено в интерес на бизнеса. По думите му, с 250 лева./MWh и 100 % покриване на разликата, към този момент бизнесът ще заплаща 250 лева./MWh ток.

Депутатите взеха решение още обществените предприятия от бранш енергетика със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които да се употребяват за покриване на разноските по съответния член от Закона за енергетика. Предвижда се размерът на целевите вноски да се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката, при отчитане на цялостната себестойност на създадената електрическа сила и нужните средства за осъществяване на вложения и поправки. Целевите вноски се внасят в период, избран в решението на Министерския съвет, с което се дефинират и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане. 

Парламентът усили и размера на данъчните облекчения за деца. При прилагане на данъчното облекчение за деца по Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2022 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, се усилва от 4500 на 6000 лв. за едно ненавършило пълноправие дете; за две деца - от 9000 лева на 12 000 лева.; за три и повече - от 13 500 на 18 000 лева Увеличава се и данъчното облекчение на деца с увреждания от 9000 лева на 12 000 лева годишно. Въвежда се и опция за предплатено прилагане за 2022 година на двете данъчни облекчения. Мярката ще коства на бюджета 230 млн. лв. за тази година.

С влизане в действие на промените в Закона за държавния бюджет се погасяват отговорностите на бенефициентите - общини и бюджетни организации, за възобновяване на недължимо платени, надплатени, непозволено получени или непозволено усвоени от тях суми по договорите за безплатна финансова помощ, финансирани със средства по оперативните стратегии за програмния интервал 2007 - 2013 година Управляващите органи на оперативните стратегии служебно отписват вземанията си за тези суми, взеха решение още депутатите.

С преходните и заключителни разпореждания на актуализацията на държавния бюджет бяха поправени и признатите във вторник промени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, поради позволени неточности и грешки, свързани с в допълнение отпуснатите 14 млн. лв. за лекуване на деца. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР