Парламентът прие единодушно на първо четене законопроектите на БСП, Обединени

...
Парламентът прие единодушно на първо четене законопроектите на БСП, Обединени
Коментари Харесай

Парламентарен хаос за съкратеното съдебно следствие

Парламентът одобри единомислещо на първо четене законопроектите на Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля " за промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които съкратеното правосъдно разследване да не се ползва при тежки закононарушения. Новите текстове бяха импортирани след убийството на седемгодишната Криси в сливенското село Сотиря. Малко по-късно обаче народните представители одобриха и законопроект на ГЕРБ, който де факто опонира на гласуваните промени.

При дебатите зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков напомни, че съкратеното произвеждане е въведено през 2006 година, с цел да се обезпечи експедитивност при разглеждането на наказателните каузи и да се разтовари системата. " Процедурата беше в основата на самодейността на Българска социалистическа партия от 2009 година, с която от обсега на съкратеното произвеждане се изключиха избрани закононарушения. Няколко месеца по-късно ГЕРБ анулира мярката. Не може налагането на заслужено наказване да се жертва поради бързината на правосъдния развой ", аргументира се той. Повод за думите му бяха измененията в Наказателен кодекс, импортирани от ГЕРБ. Управляващите желаят съкратеното произвеждане да остане.

Законопроектът на Българска социалистическа партия планува да отпадне опцията при тежки закононарушения присъдата да бъде понижена с една трета, в случай че причинителят признае виновност. Управляващите обаче желаят съдът да взема решение дали да понижи присъдата с до една пета. В момента законовият текст е заповеднически и не оставя място за преценка, т.е. понижава се присъдата за всяко закононарушение. От Българска социалистическа партия предизвестиха, че ГЕРБ прокарват текст, който опонира на признатите малко по-рано промени в Наказателно-процесуален кодекс. " В един ден Народно събрание мина от консенсус към надълбоко отчаяние. Под давление на ГЕРБ се сътвори юридически парадокс, в който на първо четене са признати два противоречащи си законопроекта ", възмути се Зарков, откакто депутатите гласоподаваха и това предложение.

Филип Попов предизвести, че в случай че се резервира съкратеното правосъдно разследване, доста убийци ще понижат присъдите си. Той също уточни, че двата законопроекта се " бият ". Попов подсети, че по заварени каузи измененията в Наказателен кодекс няма да може да се приложат. По този метод убийци като този от с. Сотиря ще се възползват от по-благоприятния за тях закон, а сходни висящи каузи изобщо не са малко, обоснова се юристът.

Корнелия Нинова дефинира обстановката като юридически парадокс, политическо двуличие и морална мизерия. " Мотивите за промени в Наказателен кодекс на ГЕРБ са, че се вършат като опция на законопроекта на Българска социалистическа партия. По тази тематика няма опция. За свиреп изнасилено и убито дете единствената опция е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия ", прикани ръководителят на Българска социалистическа партия. " Какво си представяте, че ще се случи оттук насетне с двата закона? Че сред първо и второ четене ще ги слеем? Те са изцяло спорни. Или ще ги сложите на трупчета и ще ги забравите, или на второ четене ще отхвърлите предлагането на Българска социалистическа партия и ще запазите съкратеното произвеждане ", акцентира Нинова. Тя напомни, че има национална подписка с към този момент над 20 000 подписа на хора, които желаят рецидивисти да нямат право на понижаване на наказването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР