Парламентът прие да не се плащат такси за обслужване и

...
Парламентът прие да не се плащат такси за обслужване и
Коментари Харесай

НС реши да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват заплати

Парламентът одобри да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват трудови хонорари. Депутатите гласоподаваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, с които се вършат промени в Закона за платежните услуги и системи, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден Народното събрание реши, че трудовите хонорари в предприятия с над 100 души ще се изплащат единствено по банков път. От опозицията обаче възразиха, че това предложение е в интерес на банките, а не на работещите, и желаеха отпадане на банковите такси при изтегляне на заплатите.

При разискването на промените в Закона за платежните услуги и системи, в границите на второто четене на държавния бюджет, Венко Сабрутев ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) предложи в пленарната зала съответните текстове за отпадане на банковите такси и те бяха подкрепени от пленарната зала.

Сабрутев изясни, че концепцията е хората, които получават средства от трудови хонорари, пенсии, помощи, компенсации по обществено обезпечаване, обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти, да имат сметка, по която няма никакви банкови такси – такса обслужване и такса изтегляне, когато банкоматът е благосъстоятелност на банката. По този метод всички терзания, които бяха изказани в пленарна зала за вкарване на условие на заплащане на заплати по банков път, следва да отпаднат, разяснява той.

Когато по сметка за съществени интервенции се правят интервенции по разпореждане на титуляра, в това число и изтегляне на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови хонорари, пенсии, помощи, компенсации по обществено обезпечаване, обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти, реши Народното събрание.

Сметката за съществени интервенции се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват горепосочените средства. Разпоредбата да не се заплащат банкови такси не се ползва за изтегляне на суми посредством АТМ и ПОС терминал, разнообразни от обслужващата банка, записаха в закона депутатите. Предвижда се наредбите да влязат в действие от 1 септември 2023 година.

Министърът на финансите Асен Василев изясни, че базовата сметка разрешава да се тегли без такса на банкомати на съответната банка, в която е картата, на непознат банкомат обаче ще има такси.

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) приветства бързата реакция и напъните на всички, които да доведат до работещ текст в интерес на българските жители.

Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ разяснява, че е отлична концепцията да има базова сметка, която да е освободена от такси. По думите му това вкарва нов конкурентен режим и основава благоприятни условия размерът на таксите да понижава.

Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “) възрази, че тези текстове ги е нямало в бюджета, който е импортиран в Народното събрание. Това го написаха в този момент сътрудниците, с помощта на предлагането на Драгомир Стойнев, на Корнелия Нинова, означи той. Драгомир Стойнев разяснява, че би трябвало да има разяснение, може би разпоредба от Българската национална банка, по какъв начин тъкмо ще се ползват тези текстове, само че несъмнено това е процедура в вярната посока.

Успехът има доста родители, а пък неуспехът е сираче, разяснява министърът на финансите Асен Василев. Той означи, че самодейността за таксите е била подета от самите банки, и напомни, че по-рано през днешния ден Корнелия Нинова е обърнала внимание, че банките може да си сменят мнението, и е предложила отпадането на таксите да се запише законодателно.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР