Парламентът подкрепи на първо четене Закона за здраветоЗаконопроектът бе подкрепен

...
Парламентът подкрепи на първо четене Закона за здраветоЗаконопроектът бе подкрепен
Коментари Харесай

Законът за здравето мина на първо четене, здравният министър ще има повече правомощия

Парламентът поддържа на първо четене Закона за здравето

Законопроектът бе подсилен от 121 народни представители, "против " -24 и "въздържали се "- 39, съобщи

Със закона се основава правна опция след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, когато е належащо, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, да може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област.

Мерките, които ще могат да се вкарват след анулацията на изключителна епидемиологична конюнктура са от общ темперамент, като осъществяване на стерилизация, дезинсекция и дератизация, постоянно проветряване, обезпечаване спазването на физическа отдалеченост, обвързване за носене на защитни маски от лицата на избрани публични места и други. Предвижда се противоепидемичните ограничения да могат да включват и организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за ваксиниране.

Със законопроекта се вършат промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлага да се удължи с три месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, съществуващата опция през 2022 година Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на здравна помощ през интервала на оповестено изключително състояние. Предложено е законопроектът да влезе в действие от 1 април.

Елена Гунчева от "Възраждане " разяснява, че този законопроект по-скоро би трябвало да бъде под заглавие "Две години тормоз ни стигат ".

Според нея това, което се предлага сега, е още по-тежко. По думите ѝ на следващия ден примерно министърът може да издаде заповед, че без зелен документ никой на никое място не може да влиза.

Антон Тонев от "Продължаваме смяната ", който е и ръководител на Комисията по опазването на здравето, разяснява, че в някои от тезите на "Възраждане " има смисъл, само че по отношение на публичното разискване след открития период за приемане на мнения, са получени към 100-ина писма от жители с един и същи текст. "Без да си разрешавам да издавам никого, с цел да забележим кой ще спомене за тези жители, в този момент към този момент знаем кой е основал организацията за изпращането на всичките мнения. Това го споделям и по отношение на декларацията от Политическа партия, която през днешния ден прочетохме против подправените вести ", зави още Тонев.

Елена Гунчева сподели, че жителите сами избират по какъв начин да си приготвят жалбите и че не е осведомена с текстовете на всички, тъй като тези мнения не са предоставени на комисията.

Дани Каназирева от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили също взе думата по законопроекта.

"Имам към вас съответен въпрос правната страна на законопроекта. От на следващия ден няма изключително състояние и всички заповеди на РЗИ падат. До приемането на законопроекта ще мине най-малко месец или 20 дни. Този буферен интервал, този вакуум, който ще се сътвори, по какъв начин ще работят на регионално и районно равнище. Давам образец с преобразуването на леглата. Как ще уредите тези кревати да бъдат преобразувани в коронавирус кревати ", сподели Каназирева.

От своя страна Антон Тонев означи, че вярно е отбелязала, че има юридически вакуум, в който няма да има написана норма, която да даде тази опция. "Истината е, че ние се надяваме приемането на този закон да не отнеме толкоз дълго време ", съобщи още Тонев. По думите му преместването и смяната е към този момент основано. Според него до края на идващия месец няма да се постанова някаква смяна.

Депутатът Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи съобщи, че при вероятно въвеждане на противоепидемични ограничения лечебните заведения няма да могат да извършват клинични пътеки и това ще докара до финансови проблеми.

Според него несъмнено законопроектът води до спомагателни финансови задължения за бюджета и този на НЗОК, само че към този миг разноските не могат да се предвиждат. Чакъров сподели, че законопроектът е финансово голословен.

Той разгласи, че Движение за права и свободи ще гласоподава с "въздържал се ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР