Парламентът одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. От

...
Парламентът одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. От
Коментари Харесай

Депутатите намалиха ДДС за виното и бирата, Симеонов и Гечев се счепкаха на дебата

Парламентът утвърди ново разширение на 9-процентата ставка на Данък добавена стойност. От 1 август по-нисък данък ще има върху виното и бирата, сервирани в заведения, потреблението на спортни уреди, комисионата на туроператорите и инцидентните транспорти за туризъм.
Мярката е по предложение на " Обединени патриоти ", а Тя има за цел превъзмогване на отрицателните стопански последствия от COVID-кризата, както и подкрепяне на туристическия отрасъл, който бе измежду най-засегнатите по време на изключителното състояние.
Предложението аргументира водачът на НФСБ Валери Симеонов.
" Това е последният заключителен стадий от групата ограничения, ориентирани към поддръжка на туристическия бизнес. Бизнесът, който беше най-силно ударен от ограниченията против епидемията. От самото начало на оповестяването на изключителното състояние заведенията бяха затворени и се организира една дълга дискусия във връзка с това какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати.
В по-голямата си част текстът на новия параграф 6 съставлява едно продължение на предлагането на " Обединени патриоти ". Тогава не получихме поддръжка. Става въпрос за понижаване на Данък добавена стойност на бирата и виното, както и на туристическите услуги, осъществявани от туроператори и туристически сътрудници ", уточни Симеонов.
Той регистрира, че резултатът от намаляването на налога към този момент е налице и той дава позитивен резултат за хазната . " Сега към този момент с бирата и виното ще приключим своя жест към бизнеса ", сподели още Симеонов.

Идеята му срещна сериозен отпор от страна на аления народен представител Румен Гечев, който дефинира предлагането като екзотично.
" Още в самото начало ще приканя сътрудниците от ГЕРБ да не трансформират решението си преди един месец, когато в бюджетна комисия и тук отхвърлихме това екзотично предложение. Защо да го отхвърлим? Десетки хиляди български компании са във банкрут. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще понижаваме Данък добавена стойност на вино, бира, фитнес и гимнастики .
Точно по този начин - безработните българи отиват на " Златни пясъци " и първокласните курорти ". Тези, които са уволнени преди три-четири месеца гасят тъгата с доста вино и бира. Освен това предлагахме от години да понижим Данък добавена стойност на детските артикули и медикаментите, само че вие казвате, че това не е належащо ", уточни проф. Гечев.

От своя страна Симеонов уточни, че не желае мярката за 9 % Данък добавена стойност за вино и бира да се смъква на битово и кръчмарско равнище. По думите му не ставало въпрос за давене на тъга, а за подкрепяне на най-уязвимите сектори.
Гечев му отговори в дуплика, че познава добре практиката на Данък добавена стойност на Европейски Съюз, тъй като това е специалността му. Има едно само изключение- локално произвеждане вино за Австрия. Няма намалено Данък добавена стойност за алкохолни питиета.
Сега вие казвате сътрудник, че не било с висока централизация. Н, попита риторично Гечев. Според него в Брюксел ще ни се смеят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР