Парламентът обсъжда проекторешението, което предвижда Министерски съвет да подготви международен

...
Парламентът обсъжда проекторешението, което предвижда Министерски съвет да подготви международен
Коментари Харесай

Разгорещени дебати за F-16 в пленарна зала

Парламентът разисква проекторешението, което планува Министерски съвет да приготви интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените щати за придобиване на нов вид военен аероплан F-16V Block 70, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Политическите партии изрекоха позициите си по проекторешението. Дебатите не престават в пленарната зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убедеността си, че може цената в офертите за изтребител да падне. „ Когато стартират договарянията всъщност с всички елементи, които ще могат да бъдат показани в една подготовка на съглашение сред Съединени американски щати и България, тогава мисля, че ще можем да намерим нужния консенсус за понижаване на цената “, добави той.

Цветанов посочи, че сега всички числа са хипотетични, а детайлите ще бъдат конкретизирани в процеса на договарянията.

От Българска социалистическа партия желаеха Борисов и Радев да участват на дебатите за F-16. „ Каним настоятелно министър-председателя да участва на дебатите по решението за договаряния със Съединени американски щати за F-16. За това настоя от парламентарната естрада националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев.

Според опозицията към момента не е станало мнението на премиера Бойко Борисов по тематиката. „ Не знам по какъв начин ще взимаме решение, в случай че не ни е ясно отношението и мнението на министър-председателя, който от 20 дни го няма никакъв “, съобщи още Кутев.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение. „ Поставеният въпрос от Българска социалистическа партия за наличие на премиера Бойко Борисов навежда на различен - къде е главнокомандващият на Република България, който също е взел участие и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата “, попита депутатът от ръководещите и ръководител на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, визирайки президента Румен Радев. „ Спомням си, че съм го виждал единствено един път, но беше в предишния парламент. Дойде и ни сподели, че ни остават 8 дни или нещо такова “, добави Кирилов.

От своя страна ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че президентската администрация ще бъде известена за поканата, а президентът постоянно е добре пристигнал в пленарна зала.

НФСБ няма да поддържа договарянията със Съединени американски щати за F-16. Това стана ясно от изявлението на водача на партията Валери Симеонов.

Въпреки че е част от обединението „ Обединени патриоти “, която е сътрудник на ГЕРБ в ръководството, Симеонов изрази позицията само на НФСБ, която е срещу стартирането на договарянията. „ Това по никакъв метод няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство “, безапелационен бе Валери Симеонов. Според него най-сигурният и на ниска цена метод за отбраната на небето ни е посредством създаване на ракетни бази, в които да бъдат ситуирани ракети земя-въздух.

Според него покупката на нови самолети може да бъде несъмнено като „ безразсъдно и несвоевременно харчене на пари “, в случай че това въпреки всичко се направи, страната ни да се ориентира към изтребители европейско произвеждане.

Движение за права и свободи изрично поддържа решението и ще гласуваме „ за “. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ при започване на дебатите. „ Нашата позиция е ясна и строго поредна “, съобщи Карадайъ. „ Националната сигурност стартира там, където свършва популизмът или по-точно – там, където стартира популизмът, свършва националната сигурност. За това, когато се приказва по тематиката, не би трябвало да има популизъм “, счита той.

Според Карадайъ, в тази ситуация става въпрос за пазаруване на сигурност, а не просто придобиване на нови самолети, а решението е стратегическо за сигурността на страната.

Ще предизвикваме референдум за пазаруването на нови самолети, разгласи от парламентарната естрада водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Марешки прикани по тематиката да бъде чут гласът на народа. „ Нека в действителност бъдем представители на българския народ и да се придържаме към неговите ползи “, акцентира той.

„ Целесъобразен ли е този масраф? “, попита още водачът на ВОЛЯ. „ Ние, както неведнъж сме заявявали, в никакъв случай и по никакъв метод няма да подкрепим харченето на български пари. В предизборните стратегии на всички партии се приказва за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено обучение и опазване на здравето, за подкрепяне на служителите на реда, с цел да могат те да свършат по този начин работата, че всеки български жител да живее умерено и спокойно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени “, добави още той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР