Парламентът номинира 18 души за 11-те места от квотата на

...
Парламентът номинира 18 души за 11-те места от квотата на
Коментари Харесай

Парламентът номинира 18 души за ВСС

Парламентът номинира 18 души за 11-те места от квотата на Народното събрание в новия Висш правосъден съвет (ВСС). Срокът за подаването на кандидатури от парламентарно показаните партии изтече в сряда. Номинации са постъпили от всички групи. Изборът и чуването ще са през септември, а до пети юли претендентите ще би трябвало да показват своите концепции, съобщи Дневник.

Това ще е първият в историята ни избор за Висш съдебен съвет, който ще се случи с квалифицирано болшинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Това значи, че с цел да бъде определен даден претендент, той би трябвало да бъде подсилен с болшинство от гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия или и Движение за права и свободи.

Досега постоянно изборът се е случвал с партийни сделки и на квотен принцип, показва изданието.

Най-много са претендентите на Българска социалистическа партия - общо 6, четирима съдии и двама прокурори. Преобладаващо от левицата са се спрели на висши магистрати.

При представянето им водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че критерият за избор на номинираните е бил да не са взимали страна по разногласията в правосъдната система. От думите й се разбра, че Българска социалистическа партия предлага повече претенденти, с цел да има конкуренция и тъй като не е влизала в сделки с други партии.

От ГЕРБ се стопираха на двама висши съдии, двама прокурори и един юрист. Сред тях е нашумелият с намесата си в основни каузи, като за концесията на Банско - зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев.

Движение за права и свободи издигна двама - Стефан Гроздев, който е зам.-председател на Софийския апелативен съд. През 2014 година той стана и.д. ръководител на съда до юли 2016 година Името на Гроздев е обвързвано със противоречиви произнасяния в интерес на ползите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, разяснява изданието.

Другата номинация на Движение за права и свободи е Пламена Апостолова, която е и.д. началник на столичното разследване до март 2015 година

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров предлага зам.-шефа на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и юриста Боян Новански. Стоев бе един от двамата прокурори, пратени в Пловдив по делото за премахване на Иван Тотев от кметската му служба.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки е номинирал двама - прокурора от Районна прокуратура Варна - Владислав Томов и юрист Ангелинка Николова от Търговищката гилдия.

В последния ден се появи и номинация от Ангел Исаев, който не членува в никоя парламентарна група. Той издига кандидатурата на Нели Виодорова - юрист и авариен член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състои от 25 члена - трима от които са така наречен " трима огромни " - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, които са членове по право.

Депутатите избират 11 души, магистратите също толкоз. Висш съдебен съвет е разграничен на две колегии - съдийска и прокурорска и се събира в цялостния състав на съвещания един път седмично.

Магистратите към този момент излъчиха своите представители. Впечатляващ беше изборът на съдиите, които от една страна демонстрираха висока изборна интензивност, а, от друга, направиха своебразен протест против статуквото, като излъчиха най-вече висши магистрати.

Изборът на съдиите беше придружен от информация за лист с претенденти, които би трябвало да бъдат определени. От него единствено един влезе в идващия състав на съвета.

Кандидатите

ГЕРБ

Мирослав Джеров, юрист Гергана Мутафова, началник на районната прокуратура в Пловдив Вероника Имова, арбитър във Върховен касационен съд Калина Чапкънова-Кючукова, ръководите на окръжната прокуратура в Бургас Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховен административен съд

Българска социалистическа партия

Марина Михайлова, арбитър във Върховен административен съд Даниела Маринова-Марчева, арбитър в Софийския апелативен съд Маринела Тотева, прокурор във Върховна административна прокуратура Диана Хитова, арбитър във Върховен касационен съд Драгомир Кояджиков, арбитър в Апелативния профилиран углавен съд Светлана Бошнакова, прокурор във Върховна касационна прокуратура

Движение за права и свободи

Стефан Гроздев, зам.-председател на Софийския апелативен съд Пламена Апостолова, следовател в Националната следствена работа

Обединени патриоти

Боян Новански, юрист Йордан Стоев, зам.-ръководител на апелативната прокуратура в София

Воля Владислав Томов, областен прокурор от Варна Ангелинка Николова, юрист от Търговищката колегия
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР