Парламентът на Северна Корея закрепи ядрените амбиции в конституцията

...
Парламентът на Северна Корея единодушно реши да запише ядрената си
Коментари Харесай

Парламентът на Северна Корея единодушно реши да запише ядрената си програма в конституцията на страната.

Държавната информационна агенция KCNA съобщи за „ключовата точка от дневния ред“ рано в четвъртък, обяснявайки, че новата конституционна поправка ще установи стремежа на Северна Корея към ядрена сила „като основен закон на държавата“.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Владимир Путин прие поканата на Ким Чен Ун за Северна КореяКим на Северна Корея проверява бойни самолети в последната спирка от руската обиколка Русия и Северна Корея създават ли нов съюз?край на списъка

Новината следва среща във вторник и сряда на Върховното народно събрание, законодателният орган на Северна Корея. Лидерът на страната Ким Чен Ун се обърна към събранието, за да подкрепи приемането на поправката.

Ким призова да се „ускори модернизацията на ядрените оръжия, за да се запази определеното предимство на стратегическото възпиране“ срещу предполагаеми заплахи, като Съединените щати и Южна Корея.

„Това е историческо събитие, което предостави мощен политически лост за забележително укрепване на националните отбранителни способности“, каза Ким, според KCNA.

„Политиката на [Северна Корея] за изграждане на ядрени сили е станала постоянна като основен закон на държавата, който никой няма право да пренебрегва с каквото и да било.“


Само дни преди това севернокорейският посланик Ким Сонг предупреди Общото събрание на ООН, че страната му може да бъде тласната към ядрена война от „враждебни заплахи отвън“.

„Корейският полуостров е в критична ситуация с непосредствена опасност от избухване на ядрена война“, каза посланик Ким във вторник.

Позовавайки се на „изключително опасни“ условия, той добави, че от Северна Корея „спешно се изисква да ускори допълнително изграждането на своите способности за самоотбрана, за да се защити непревземаемо“.

Съобщението, че ядрените оръжия ще бъдат включени в конституцията на страната, идва в разрез с многобройните санкции на Съвета за сигурност на ООН, целящи да възпрат Северна Корея от преследване на ядрени оръжия.

През последната година Северна Корея ескалира броя на оръжейните тестове, които провежда, изстрелвайки набор от балистични и крилати ракети.

От 2006 г. насам тя е извършила шест ядрени опита, въпреки че последният се проведе през 2017 г. Американски служители, включително съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, алармираха за възможността седми опит да бъде на хоризонта.

„Той ще отпуши това във време и на място по свой избор, което е нещо, за което ще следим много, много внимателно“, генерал-лейтенант Скот Бериер, директор на Агенцията за разузнаване на отбраната на САЩ , каза през март.

По това време Бериер предупреди, че Северна Корея е станала „много по-опасна“, тъй като разширява своя арсенал от ракети и ядрени оръжия.

През януари 2022 г. например страната обяви първия си успешен тест на хиперзвукова ракета, оръжие, което може да надмине скоростта на звука. През април тя изстреля успешно първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво (ICBM), напредък спрямо версиите с течно гориво, които са по-бавни за изстрелване и по-трудни за използване.

„Той продължава да се стреми към по-голяма точност и смъртоносност със своята ракетна сила“, каза Берие.

Но севернокорейски официални лица определиха ядреното натрупване като необходимо за отблъскване на заплахи от САЩ, Южна Корея и Япония, лидерът на алианса Ким Чен Ун сравни с „азиатска версия на НАТО“.

Трите страни проведоха редовни съвместни военни учения в тихоокеанския регион, акт, който севернокорейските държавни медии нарекоха „ядрен шантаж“.

По-рано този месец Ким направи рядко пътуване извън страната си, като посети руския президент Владимир Путин на космодрума Восточни, за да засили връзките и да инспектира руския военен капацитет.

Путин обеща да посети Северна Корея в замяна, което поражда опасения относно сделка за търговия с оръжие между двете страни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР