Парламентът на Либия гласува единодушно против сключените от правителството в

...
Парламентът на Либия гласува единодушно против сключените от правителството в
Коментари Харесай

Парламентът на Либия в Бенгази прекрати отношенията си с Турция

Парламентът на Либия гласоподава единомислещо срещу подписаните от държавното управление в Триполи съглашения за военно съдействие с Турция в региона на сигурността и морските граници, откакто в четвъртък турският парламент утвърди изпращане на турски войски в Либия за една година, предадоха ДПА и ТАСС.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министър председателят на интернационално приетото Правителство на националното единодушие /ПНС/ в Триполи Файез Сарадж подписаха противоречивите съглашения на среща в Истанбул през ноември.

Днес обаче либийският парламент, който поддържа различно държавно управление в Източна Либия, отхвърли двете съглашения. Депутатите също по този начин гласоподаваха единомислещо за преустановяване на връзките с Турция и предоставяне под съд на Сарадж за държавна измяна, тъй като е потърсил военна помощ от непозната страна, сподели представителят на Народното събрание Абдула Блейхак, добавя Българска телеграфна агенция.

В момента в Либия работят редом два органа на изпълнителната власт: интернационално приетото ПНС на Сарадж в Триполи и краткотрайният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани в Източна Либия с парламент в Бенгази, подкрепян от Либийската национална войска (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, отбелязва ТАСС.

През април ЛНА стартира нахлуване за завладяване на Триполи.

В признатото от турския парламент позволение за изпращане на турски войски в Либия се споделя, че армията на Хафтар е заплашвала да атакува турски жители и компании в Либия и турски кораби по либийското крайбрежие и че гражданската война в Либия заплашва ползите на Турция в Средиземно море и Северна Африка.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия, /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР