Парламентът на Косово избра снощи за нов президент Вьоса Османи,

...
Парламентът на Косово избра снощи за нов президент Вьоса Османи,
Коментари Харесай

За втори път Косово избра жена за президент

Парламентът на Косово избра нощес за нов президент Вьоса Османи, предадоха международните организации. Тя получи поддръжката на 71 от присъстващите в залата 82 депутати от 120-членния косовски парламент. 11 гласа бяха невалидни, а две опозиционни партии и представителите на сръбското малцинство бойкотираха вота, предава Българска телеграфна агенция. 

В събота първите два кръга от гласуването, на които бе належащо квалифицирано болшинство от две трети, се провалиха заради липса на кворум. На вчерашния трети кръг бе задоволително безусловно болшинство от 61 гласа, при изискване че в залата участват минимум 80 депутати. 

38-годишната Вьоса Османи е приключила в Съединени американски щати юристка и преподавателка по право. Нейната кандидатура бе издигната от ръководещото ляво придвижване " Самоопределение ", което завоюва безапелационно предварителните парламентарни избори през февруари. Вьоса Османи е седмият президент в историята на без значение Косово и втората жена на поста, показва Асошиейтед прес. 

Франс прес отбелязва, че тя е най-популярният политик в страната и въплъщава поемането на властта от политици от ново потомство, решени да сложат завършек на корупцията. 

Османи към този момент бе изпълняващ длъжността президент от ноември, когато нейният предходник на поста Хашим Тачи подаде оставка, с цел да бъде съден по обвинявания във военни закононарушения, повдигнати му от трибунала в Хага. 

В Косово президентът има най-вече церемониални функционалности. Държавният глава обаче играе водеща роля във външната политика и е висш главнокомандващ на въоръжените сили. 

Възобновяването на договарянията за нормализиране на връзките със Сърбия е приоритет за Вьоса Османи, макар че държавното управление на премиера Албин Курти от нейното придвижване " Самоопределение " споделя, че това не е измежду основните му цели, отбелязва АП.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР