Парламентът на Гърция гласува за отмяна на плановете за орязване

...
Парламентът на Гърция гласува за отмяна на плановете за орязване
Коментари Харесай

Важна финансова новина за пенсионерите в Гърция

Парламентът на Гърция гласоподава за анулация на проектите за орязване на държавните пенсии. С този ход лявата ръководеща коалиция на премиера Алексис Ципрас се надява да резервира поддръжката си преди парламентарните избори, които са планувани за идната година, оповестява " Ройтерс ".

Атина се съгласи преди две години да понижи пенсиите през 2019 година, пробвайки се да завоюва благоразположението на кредиторите и да накара Международния валутен фонд (МВФ) да поддържа третата избавителна финансова помощ, контрактувана с сътрудниците ѝ от еврозоната през 2015 година

В последна сметка избавителният проект на стойност 86 милиарда евро изтече през август, без да се постанова помощта на МВФ, а Атина съобщи, че обществените ѝ финанси са в по-добро положение от предстоящото, което ѝ разрешава да анулира плануваните съкращения.

Европейската комисия утвърди решението на гръцкото държавно управление.

" Дойде време хората да бъдат възнаградени за техните жертви ", посочи министър председателят Алексис Ципрас преди гласуването, като назова стъпката " нужна глътка въздух за хората на труда... чиито пенсии и достолепие бяха накърнени ".

Пенсионерите, които в доста семейства са единствените хора с постоянни приходи поради най-високата безработица в еврозоната, претърпяха срив на приходите си до 40%, откогато Гърция изпадна в рецесия в края на 2009 година

Мандатът на Ципрас завършва през 2019 година Неговата партия СИРИЗА изостава от дясната " Нова народна власт " с към 10 % в социологическите изследвания.

От 2010 година насам Гърция получи три интернационалните избавителни пакета на обща стойност от 290 милиарда евро и ще остане тежко задлъжняла през идващите години.

Страната е следена от сътрудниците си от еврозоната и МВФ, с цел да се подсигурява, че няма да се отклони от сделките, целящи поддържане на високи бюджетни остатъци през идващите години.

" Нова народна власт " упрекна държавното управление, че усилва налозите и харчи обилно бюджетните доходи, с цел да печели гласове.

" Носите маската на филантропа, единствено с цел да подхвърляте подаяния на хората от техните лични спестявания ", сподели водачът на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис на Ципрас в Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР