Парламентът на Естония одобри закон за узаконяване на еднополовите бракове,

...
Парламентът на Естония одобри закон за узаконяване на еднополовите бракове,
Коментари Харесай

Естония легализира еднополовите бракове

Парламентът на Естония утвърди закон за легализиране на еднополовите бракове, с което Естония се трансформира в първата централноевропейска страна, която прави това.

Еднополовите бракове са законни в огромна част от Западна Европа, само че не и в централноевропейските страни, които в миналото са били под комунистическо ръководство и са членували в ръководения от Москва Варшавски контракт, а в този момент са членове на НАТО и значително на Европейски Съюз.

" Сякаш страната най-сетне ме приема ", споделя 46-годишната лесбийка Анели Лепамаа.

" Досега трябваше да се боря за всичко. Трябваше да се обърна към съда, с цел да осиновя личните си деца ", добави тя. " Сега съм човек с права. "

Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от обединението на демократичните и социалдемократическите партии, която Калас събра след мощната си победа на изборите през 2023 година

" Моето обръщение (към Централна Европа) е, че това е сложна битка, само че бракът и любовта са нещо, което би трябвало да насърчавате ", съобщи министър-председателят Кая Калас пред медиите след гласуването.

" През тези 30 години, откогато се освободихме от (съветската) окупация, сме се развили доста. Ние сме равнопоставени измежду равностойните страни ", добави тя.
Законът ще влезе в действие от 2024 година

В най-вече светската балтийска страна с население от 1,3 млн. души 53 % от популацията поддържаха еднополовите бракове в изследване на Центъра за правата на индивида от 2023 година Преди десетилетие този дял е бил 34%.

Въпреки това 38 % от естонците към момента считат хомосексуалността за неприемлива.

Хомосексуалистите в Естония са склонни да запазят поверителност във връзка с своята еднаквост, а съгласно държавното управление половината от тях неотдавна са били подложени на тормоз.

" Това беше добра опция за държавното управление, защото публичното мнение за еднополовите бракове се промени към позитивно и след изборите тази година то разполага с нужния брой гласове, с цел да преодолее консервативната съпротива ", споделя Томас Джермалавичус, началник на отдел " Изследвания " в Международния център за защита и сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР