Парламентът на Дания ще обсъди законопроект за забрана на изгарянето

...
Парламентът на Дания ще обсъди законопроект за забрана на изгарянето
Коментари Харесай

Дания обсъжда законопроект за забрана на изгарянето на Корана

Парламентът на Дания ще разиска законопроект за възбрана на изгарянето на Корана, откакто поредност от осквернявания на свещената книга на исляма провокира яд в мюсюлманските страни.


Близо 1000 души стачкуваха до датското посолство в укрепената Зелена зона на Багдад в края на юли, след апела на духовника Моктада Садр.

Правителството на Дания съобщи, че напрежението съставлява опасност за националната сигурност.

Законопроектът има за цел да разгласи за закононарушение " неуместното отнасяне на текст със мощно значение за религиозна общественост ", се споделя в обобщение на уеб страницата на Народното събрание.

Нарушителите може да получат до две години затвор.

Между 21 юли и 24 октомври тази година в Дания са регистрирани 483 изгаряния на книги или флагове, съгласно данните на националната полиция.

Първоначално разгласен в края на август, законопроектът беше променен след рецензии, че първичната му форма лимитира свободата на изложение и ще бъде сложен за използване.

„ Законопроектът е ограничен, с цел да се насочи съответно към неправилното отнасяне на трудове със доста религиозно значение “, се споделя в изказване на министерството на правораздаването от края на октомври.

Първоначално се предвиждаше законопроектът да обхване обекти със доста религиозно значение.

Критика

Първият законопроект беше подложен на критика от някои - в това число политици, актьори, медии и специалисти по свободата на словото - които видяха в него връщане към закона за богохулството, който Дания отстрани през 2017 година

Полицията и правосъдните чиновници също се опасяват, че ще бъде мъчно такива правила да се приложат.

„ С измененията, които в този момент предлагаме, законът ще бъде по-лесен за схващане – в това число за полицията и съдилищата “, сподели министърът на правораздаването Петер Хумелгаард в изказване през октомври, отбелязвайки, че терористичната опасност против Дания се е засилила.

Новото законодателство ще бъде включено в глава 12 от наказателния кодекс на Дания, която обгръща националната сигурност.

През 2006 година вълна от антидатски яд и принуждение избухна в мюсюлманския свят след публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

След първото четене през днешния ден препоръчаният законопроект би трябвало да бъде изследван от комисия и по-късно импортиран за още две четения преди гласоподаване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР