Парламентът легализира съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. проектни“

...
Парламентът легализира съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. проектни“
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени за висшето образование

Парламентът легализира взаимните просветителни стратегии сред висшите учебни заведения, така наречен " планови “ докторанти и още редица промени в Закона за висшето обучение (ЗВО), които ще улеснят активността на университетите. Това се случи повече от 10 месеца, откакто Министерството на образованието и науката (МОН) посредством Министерския съвет за първи път внесе в Народното събрание предложенията за тези промени на закона.

Новите текстове подтикват висшите учебни заведения да работят дружно и да споделят общи запаси за образование и научни проучвания, като регламентират опцията за взаимно образование на студенти от две или повече български висши учебни заведения и за образование на докторанти в осъществяване на научноизследователски планове, финансирани от бизнеса, оповестяват от МОН.

С други значими промени в ЗВО се усъвършенства поддържането на регистрите в региона на висшето обучение. Това ще облекчи в пъти администрацията на университетите при подаването на данни, както и самите студенти - те няма да подават в разнообразни институции документи, които могат да бъдат получени служебно.

Премахна се опцията за злоупотреби с образованието в съкратени периоди по специалности от контролираните специалности. В ЗВО към този момент категорично е записано, че това не е позволено. Завършени интервали на образование по такава компетентност ще се признават единствено в случай че са добити в същата компетентност и в същата степен на висше обучение.

Разшири се опцията висшите учебни заведения да партнират със междинни учебни заведения. Държавният изпит за придобиване на професионална подготовка в учебните заведения към този момент ще може да се употребява за вход в университет, както това е допустимо за останалите държавни зрелостни изпити.

Изменението в ЗВО дава опция на сънародниците ни от българските общности зад граница да бъдат одобрявани и да се образоват по омекотен ред в български висши учебни заведения, даже в случай че към този момент са придобили българско поданство или позволение за непрекъснато престояване в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР