Парламентът даде срок до 30 юни на правителството за да

...
Парламентът даде срок до 30 юни на правителството за да
Коментари Харесай

Кабинетът има 4 месеца за да реши какво ще прави с АЕЦ "Белене"

Парламентът даде период до 30 юни на държавното управление с цел да реши какво ще прави с към този момент платеното и доставено съоръжение за АЕЦ " Белене ". Разискването с присъединяване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова трябваше да се организира още сутринта, само че тя била в отпуск и беше анулирано.

" Имах персонален ангажимент, който беше стихотворец преди доста време и си пуснах 1 ден отпуск, само че съумях да се оправя ", сподели Петкова, откакто въпреки всичко се появи в Народното събрание по обед. От Българска социалистическа партия желаеха държавното управление да е готово с решение за бъдещето на централата до месец, само че в последна сметка бе признат разновидността препоръчан от Делян Добрев от ГЕРБ. " Днес не взимаме решение дали да се строи " Белене " или не ", посочи Добрев. Според него решението не изключва нито една алтернатива - дали да се продадат към този момент платените реактори, да се сложат в АЕЦ " Козлодуй ", да са строи АЕЦ " Белене " и т.н

Правителството на Бойко Борисов прави всичко допустимо за интереса на българите, когато става въпрос за нуклеарна енергетика и плана " Белене ", заявява Петкова по време на разискванията. " Трябва да гледаме напред и да вървим напред. Имаме лицензирана площадка, утвърден план, съоръжение, което към този момент е тук и което е платено. Оттук нататък следва въпросът по какъв начин ще продължим напред, в каква посока ", разяснява Петкова. " Не можем няколко индивида да вземем такова значимо решение. Може да има разногласия, диспути, само че това е пътят, който ние би трябвало да извървим дружно, с цел да стигнем до консенсусно решение, което да бъде в полза на българските жители ", сподели още Петкова.

Имало сериозен и действителен капиталов интерес

" Има капиталов интерес и той е доста сериозен и действителен. Премиерът Бойко Борисов сложи тематиката на Икономическия конгрес в Лондон, ще стартират диалози със съседите ни от Балканите, сподели Петкова в коридорите на Народното събрание. Преди дни Борисов стартирана концепция АЕЦ " Белене " да бъде балкански план.

" Проектът може да стане добър, при избрани параметри. Целта ни е планът да се осъществя на пазарен принцип ", изясни Петкова. Според нея днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, тъй като става дума за план, който е доста сериозен. " Касае генерации напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни ", уточни Теменужка Петкова. " Надявам се, че днешната стъпка, която депутатите направиха е положително начало ", разяснява тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР