Парламентарните избори във Великобритания вече са в ход, пише profit.bg. Първите

...
Парламентарните избори във Великобритания вече са в ход, пише profit.bg.
Първите
Коментари Харесай

Пет възможни сценария след края на изборите във Великобритания

Парламентарните избори във Англия към този момент са в ход, написа profit.bg.

Първите резултати могат да се чакат в 22 часа лондонско време с излизането на екзит половете. Подобни изследвания по принцип са добър знак за крайния излаз, само че те не са безусловно точни, а крайният резултат няма да е прочут преди петък.

Министър-председателят Тереза Мей свика предварителните избори, с цел да усили парламентарното си болшинство и да подсигурява осъществяване на визията на нейната партия за Брекзит. Поредица от политически неточности обаче нарушиха тези проекти, а двете терористични офанзиви трансформираха тона и посоката на акцията. Нейният главен съперник Джереми Корбин, водач на Лейбъристката партия, пък набра инерция, насочвайки вниманието на обществото към проблеми като неравноправие, гратис образование и спомагателни милиарди за обществени разноски.

На фона на свиващата се разлика сред двете партии вложителите се подготвят за няколко разнообразни изхода от изборите. Когато свика предварителните избори болшинството на Мей в Камарата на общините бе 10 народни представители като нейната партия разполагаше 330 места от 650. Успехът на Мей ще бъде оценен по отношение на тази преднина.

Ето пет вероятни сюжета, след края на изборите, съгласно Bloomberg:

1. 100+ болшинство за Консерваторите

Ако задачата на изборите бе да обезпечат на Мей “непристъпна позиция за идващите пет години,” тогава това би могло да се смята като „ задача изпълнена “ и би запушило устите на критиците на вялата й акция. Подобен вид болшинство би изпратило сигнал за непоклатимост и би оскъпило паунда.

Мей ще може да осъществя своята визия за Брекзит, знаейки, че новоизбраните депутати ще бъдат лоялни към нея. Да, тя е споменавала, че желае да избегне “лоша” договорка и че контролът на имиграцията е приоритет. По-голямото болшинство също по този начин й дава опция да прави някои отстъпки за неща като средства за приемане на търговски контракт след Брекзит и временен интервал.

2. 50+ болшинство за Консервативната партия

Това би бил разочароващ резултат за “екипа на Тереза Мей”, който би я в направил уязвима от оборване на лидерската й позиция по време на двете деликатни години на комплицирани договаряния по развода с Европейски Съюз. От друга страна това е болшинство, с което може да се работи, тъй че паундът би могъл да нарастне, според от това по какъв начин трейдърите ще преценяват политическите опасности.

Що се отнася до проектите й за Брекзит, той към този момент ще зависи от милостта на евроскептиците хардлайнери, което ще лимитира опцията й да прави отстъпките, за които Европейски Съюз може да упорства във връзка с контракта за търговия или преходния интервал. От Европейски Съюз също по този начин може да усетят нейната уязвимост и да се опитат да я употребяват против нея.

“Всичко под 50 души болшинство значи, че залогът, който тя направи не е бил оневинен,” съгласно Андрю Ръсел, учител по политически науки в Манчестърския университет.

3. По-малко от 10 души болшинство за Консервативната партия

Ако Англия осъмне в петък с министър председател, който е в по-лоша позиция, в сравнение с е бил, в сравнение с когато е свикал предварителните избори, дните на Мей на власт наподобява ще са преброени и ще последва ликвидация на английския паунд. Тя ще продължава да има потребност от законодателите, подкрепящи Брекзит, което ще понижи възможностите й да смекчи процедурата посредством взаимни отстъпки с Европейски Съюз.

Ако бъде сложена в това състояние, при договарянията в Брюксел това може да бъде употребявано против нея.

“Ще може ли да се възвърне от това? Не. Тя би изглеждала като ранено животно,” споделя Стивън Филдинг, учител по политически науки в Нотингамския университет. “Хората ще реагират на това, те ще слагат под въпрос лидерската й позиция. Статистически това няма да е загуба, само че и няма да е задоволително за мандат.”

4. Липса на мнозинство

Това отваря вратата за вероятно коалиране на партии за обезпечаването на задоволително места, с цел да бъде сменено Консервативното ръководство — “коалицията на хаоса “, която Мей неведнъж призоваваше гласоподавателите да отхвърлят.

За Брекзит това евентуално значи да се не помни за бърз старт на договарянията, защото политическата класа в страната ще изпадне в рецесия като и двете страни ще се пробват да образуват някаква коалиция. “Ще последва срив,” споделя Ръсел. “Това ще значи нови избори в границите на месеци, а цялата тактика към Брекзит ще бъде разрушена на пух и прахуляк.”

Има риск пазарите да бъдат обхванати от неустановеност, а разликите сред партиите да затруднят постигането на съглашение с Европейски Съюз. За акциите на британцките компании най-лошият излаз би бил да няма безапелационен победител и да се образува по този начин наречения „ провесен парламент “. Това също по този начин би обезценило и локалната валута.

5. Мнозинство за Лейбъристката партия

Това би било потрес, който може коренно да промени посоката на Брекзит. Корбин е казвал, че приема резултатите от референдума, макар че на моменти е избягвал да бъде толкоз безапелационен.

При сходен резултат в кратковременен проект, договарянията биха могли да бъдат отсрочени. Държавите от Европейски Съюз биха могли също по този начин да бъдат уверени да отсрочат излизането на Англия (в момента то е планувано за март 2019 г.), с цел да дадат на Корбин време за правене на проект.

След интервал на неустановеност пазарите може в последна сметка да скочат на фона на опцията да бъде формирано държавно управление, което желае да резервира изгодите от единния пазар, което ще подсигурява правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия още от първия си ден, и няма да трансформира контрола на имиграцията в приоритет както беше при Мей.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОТА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР