Парламентарните избори в Индия започват на 19 април и ще

...
Парламентарните избори в Индия започват на 19 април и ще
Коментари Харесай

Най-големите избори в света: В Индия на 19 април започват няколкоседмични парламентарни избори

Парламентарните избори в Индия стартират на 19 април и ще се организират на стадии в продължение на шест седмици, предаде  Reuters

Това са най-големите избори в света, тъй като право на глас имат съвсем милиард души.

Обявяването на окончателните резултати се чака на 4 юни.

Гигантското начинание ще се организира от 15-милионна " войска " от чиновници на изборните комисии и чиновници по сигурността.

Те ще имат за цел да управляват провеждането на свободни и почтени избори в над един милион изборни секции благодарение на 5,5 милиона електронни машини за гласоподаване.

Според разпоредбите за осъществяване на избори би трябвало да има изборна секция в радиус от два километра от всеки дом.

18 милиона души ще гласоподават за първи път, до момента в който 197 милиона младежи на възраст сред 20 и 29 години имат право на избор.

Те гласоподават за попълване на 543 места в Лок Сабха (долната камара). Всяка партия или коалиция ще се нуждае от най-малко 272 места, с цел да сформира държавно управление.

Около 25% от 543-те места са конституционно непокътнати за членове от две общности в неравностойно състояние - това са 84 места за тези от плануваните касти, известни също като далити, и 47 места за адивасите.

Въпреки че Народното събрание на Индия неотдавна прие нова мярка за опазване на една трета от законодателните места за дами, използването на този акт беше отсрочено за след 2024 година

Междувременно министър-председателят Нарендра Моди се кандидатира за трети мандат и има големи индикации, че неговата партия " Бхаратия Джаната " (BJP) и нейната коалиция Националният либерален алианс ще завоюват голямо болшинство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР