Парламентарни политически сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения

...
Парламентарни политически сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС за машините обърна дневния ред на парламента преди изборите

Парламентарни политически сили желаеха анулация на машинното гласоподаване поради подозрения в сигурността му.

Премиерът Николай Денков разяснява, че цялата обстановка се употребява, с цел да се сложи още веднъж под въпрос гласуването с машини.

Очевидно е, че опозицията желае доста да употребява обстановката като нов мотив да събори държавното управление, счита той. Решението за гласуването би трябвало да бъде на ЦИК. Кодът е предпазен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, изясни Денков.

Без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова споделям, че има доста звук, само че малко наличие в показаните обвинявания, добави Денков.

Вместо изключително съвещание на Народното събрание за президентското несъгласие, на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване, оповестява Българска телеграфна агенция в резюме на политическия скандал от деня.

Народното събрание не събра кворум за начало на изключителното съвещание, на което трябваше да бъде разисквано президентското несъгласие върху промени в Закона за енергетиката и промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти.

В залата се записаха единствено 11 народни представители - най-вече от " ИТН ".

След констатирането на неналичието на кворум ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че ще има втори председателски съвет по отношение на изборния развой и националната сигурност.

Преди изключителното пленарно съвещание, ръководителят на ПГ на „ Има подобен народ„ (ИТН) Тошко Йорданов заяви пред медиите за отчет на ДАНС, от който ставало ясно, „ че два дни, откакто ЦИК направи обществено генериране на хеш код, който е единият от ключовете за отбрана на машините, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, смъква информацията на флашка “.

Не знам какви последствия ще има от това, само че считам, че в случай че сега ДАНС не е сезирала прокуратурата, то това би трябвало по най-бързия метод да се случи, тъй като сме единствено на часове от началото на изборния развой, разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите ѝ това значи, че всеки, който иска  да апелира възможни резултати от изборите, би го направил, в случай че се гласоподава с тези машини. Ние сега не знаем тези два кода, в какъв брой машини е налят софтуерът, дали е публикуван из цялата страна, добави тя.

Ако не се откри решение да няма машини, изборите ще бъдат безусловно опорочени и би трябвало да бъдат касирани на всички места, разяснява пред публицисти Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на Движение за права и свободи.

" Това, с което ни срещна ръководителят на Народното събрание, е по какъв начин един заместник-министър си е снимал целия развой по сорс кода и в този момент някои имат двата кода и може да направи една огромна " ала-бала " в страната ", съобщи Пеевски. 
 
Той разяснява, че чакат сътрудниците от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) незабавно да се разграничат от този заместник-министър.

Очакваме от премиера незабавно да го освободи, освен него, а и министъра, съобщи Пеевски. Ако няма разграничение от тези лица, търпението ни разумно, че ще свърши, уточни съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че зам.-министър Михаил Стойнов още през днешния ден би трябвало да бъде задържан. На второ място, счита той, би трябвало незабавно ЦИК да излезе с решение, на което да се разгласи за „ невероятно “ машинното гласоподаване, каквато алтернатива имало в Изборния кодекс (ИК), в случай че някоя от машините се повреди.

Правителството на Денков би трябвало неотложно през днешния ден да подаде оставка, поради пробив в националната сигурност, осъществен от негов чиновник, посочи Костадинов.

Днес в действителност падна държавното управление, разяснява нечленуващият в парламентарна група народен представител Радостин Василев. Ако някой се съмнява, че това нещо няма да докара до рухване на държавното управление на Денков, той се заблуждава, добави той. Василев позволи, че може и да се стигне даже и до анулация на вота в неделя.

На втория председателски съвет по тематиката в Народното събрание участваха, с изключение на от ГЕРБ-СДС, „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и Има Такъв Народ, и вицепремиерът Мария Габриел, която сега извършва функционалностите на министър председател, министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, както и представители на ЦИК.

Коментари след края му направиха единствено Тошко Йорданов и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По думите на ръководителя на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов министърът на електронното ръководство още преди вота е предал пълномощията си на заместника си, с цел да не бъде упрекнат, че може да манипулира изборния развой, защото е бил член на „ Информационно обслужване “. Т.е. Михаил Стойнов е направил всичко без да пита, уточни ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Второ, министърът удостовери, че целият развой по валидиране на машините  още не е приключен, което значи, че ЦИК не може да сертифицира масивите за изборите и на тези избори машини не би трябвало да има и няма да има, тъй като законът е подобен, разяснява Йорданов.

Допълнително стана ясно, че Йоловски е бил подлаган на напън от Кирил Петков и Божидар Божанов – от „ Продължаваме промяната - Демократична България “, заяви ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Става дума за към 640 млн.лв., с които е трябвало, по думите на Тошко Йорданов, „ да се усъвършенства сигурността на страната в „ Информационно обслужване “. Министърът е натискан, да не се прави посредством публични поръчки и на открити процедури, а да се раздадат на подобаващите хора “, изясни той.

Докладът на ДАНС удостоверява нашите подозрения от повече от година, които сме изразявали, че през машините може да бъде манипулиран вотът, сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Това, което разбрахме, хвърля съмнения върху честността и прозрачността на избора, разяснява тя.

Очакваме ЦИК да вземе своето решение по какъв начин да се работи оттук насетне, само че за нас версии за отсрочване на избори, пренасяне на дати и по този начин нататък не са допустими, уточни тя. По думите ѝ изборите би трябвало да се проведат по най-честния и транспарантен метод, „ подозренията остават “.

От „ Продължаваме промяната-Демократична България “ дадоха отговор с брифинг от централата на ДСБ.

ГЕРБ губят изборите в София и в други градове и, в тази връзка, дружно с Движение за права и свободи, измислиха тази подправена вест. Това разяснява пред публицисти Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група " Продължаваме Промяната - Демократична България " и ръководител на  " Демократи за мощна България " в централата на партията на ул. " Кърниградска ".

Не се поддавайте на тази нова " Костинбродска спекулация ", а излезте и гласувайте, моли Атанасов към българските жители.  Той уточни, че всичко потегля от някаква " митична информация на ДАНС ", която на всичко от горната страна била подписана от заместник-председателя на ДАНС, а не от ръководителя ѝ.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява, че Костинброд към този момент сме го гледали, както и всевъзможни други операции за вота. " Днес това, което се случи е, че те преиграха ", съобщи той.

Кирил Петков беше безапелационен, че до момента в който всички приказват против тях в един глас, значи, че към момента вършат верните неща. Значи още сме на правия път на смяната, разяснява той.

Премиерът Николай Денков е на мнение, че има опит за слагане на машинното гласоподаване под въпрос.

Цялата обстановка се употребява, с цел да се сложи още веднъж под въпрос гласуването с машини, разяснява министър председателят. Очевидно е, че опозицията желае доста да употребява обстановката като нов мотив да събори държавното управление. Знаем, че ГЕРБ и Движение за права и свободи от доста време желаят да отстранен машините, за тях това може би е комфортен метод това да се случи, добави той. Решението за гласуването би трябвало да бъде на ЦИК. Кодът е предпазен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, означи Денков.

Сигурността на сегашния избор е обезпечена, съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР