Парламентарни избори се провеждат днес в Унгария, като премиерът Виктор

...
Парламентарни избори се провеждат днес в Унгария, като премиерът Виктор
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Унгария, Орбан се бори за четвърти мандат |

Парламентарни избори се организират през днешния ден в Унгария, като министър председателят Виктор Орбан се бори за четвърти мандат. 

Партията ФИДЕС на ръководещия от 12 години министър председател има лек превес, само че е застрашена от обединената за пръв път съпротива. Тя е посочена за победител в изследванията на публичното мнение, само че преднината ѝ е дребна и 58-годишният Орбан в никакъв случай не се е сблъсквал с такава неустановеност, настояват анализатори.

Съперник на Орбан е 49-годишният кмет на дребен град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай, съобщи Българска телеграфна агенция.

Марки-Зай би трябвало да сплоти зад себе си шест разнородни партии, включително десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да смъкват от власт Орбан, те приканват за отклонение от курса към " нелибералност " и " авторитарност ", по който съгласно тях върви Унгария от 2010 година

Според политическите анализатори опозиционната коалиция може да завоюва с минимална преднина, само че поради вероятните несъгласия, неопитността на Марки-Зай и опълчването на последователите на Орбан на разнообразни равнища Унгария ще се окаже в положение на политическа рецесия. 

Днес унгарците ще гласоподават и на референдум дали да има часове по полова ориентировка в учебните заведения – избор, който съгласно правозащитни организации ускорява предразсъдъците против ЛГБТ общността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР