Парламентарната комисия за спирането на програма Хоризонт“ на БНР за

...
Парламентарната комисия за спирането на програма Хоризонт“ на БНР за
Коментари Харесай

Комисията за спирането на БНР прати топката в СЕМ и прокуратурата

Парламентарната комисия за прекъсването на стратегия „ Хоризонт “ на БНР за близо 5 часа на 13 септември миналана година показа през днешния ден пред Народно събрание отчета и заключенията си. В средата на предишния месец комисията излезе с отчет, в който установи, че отговорността за прекъсването на стратегия „ Хоризонт “ е на някогашния към този момент общоприет шеф Светослав Костов. Спирането е резултат на вътрешно решение, се споделя в отчета.
Според депутатите има индикации за извършен натиск над публицисти от радиото, само че той не може да бъде потвърден. По думите на Силвия Великова някогашният общоприет шеф ѝ е споделил, че е получил политически напън за нейното събаряне от ефир. За сходен диалог с Костов описа и някогашният шеф на „ Хоризонт “ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да уточни съответно от кое място идва натискът. Председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ Тома Биков изясни, че даже и разпечатката от телефона на Костов не може да потвърди такова нещо. Тя потвърждава само с кои номера е говорено, само че не и каква е била тематиката на диалога. Твърденията за напън са на Великова, Савов и заместител основния редактор на „ Хоризонт “ Даниела Късовска, само че те са отречени от Светослав Костов, подсети Биков от парламентарната естрада. Самата Силвия Великова  описа за свои диалози със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той й е споделил за упражняван върху него политически напън да смъкна журналистката от ефир, тъй като отразявала сериозно работата на прокуратурата и избора на нов основен прокурор - Иван Гешев. Тези диалози са водени на четири очи, като Костов отхвърля да е правил такива самопризнания. Ето за какво комисията не намира доказателства, че върху БНР е оказан външен натсик.
Комисията обаче установи, че в БНР са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разединение на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределянето на средства сред обособените стратегии. Затова депутатите предлагат на Комисията по културата и медиите да предприеме законодателни промени за превъзмогване на несъвършенствата на нормативната уредба, които да спомогнат за по-оптимално действие на БНР. На Съвет за електронни медии комисията предлага да се заеме с установените несъответствия. 
Скандалът избухна откакто в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ " правораздаване " - лишен. В рамките на същия ден Великова бе възобновена като водещ и титуляр на същия сектор откакто, както се разбра, й се е обадил министър председателят Бойко Борисов. На идващия ден стратегия „ Хоризонт “ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „ планувана профилактика “ - тъкмо в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов упрекна за това техническия шеф на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният шеф персонално му е наредил това.
Комисията установи, че радиото е спряно след изпращане на имейл от Пламен Костов до НУРТС, само че отговорността за непрекъснатото лъчение на програмата по Закона за радиото и малкия екран е на генералния шеф. Комисията не е проверяващ орган, акцентира няколко пъти ръководителят Тома Биков. Според заключението оттук насетне думата има прокуратурата.
От Българска социалистическа партия настояха работата на комисията отново да се удължи.
Нека да изслушаме основния прокурор, предложи депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев и окачестви отчета като засегнатост към демокрацията. Докладът не изяснява какво се е случило в БНР, акцентира членът на комисията Александър Симов. Той съобщи, че не приема част от констатациите и застана напълно зад версиите на Великова и Савов. Симов прикани залата да не поддържа отчета, с цел да се обясни и разбере кой и по какъв начин е осъществил политическия напън извън.
Според Иван Ченчев от Българска социалистическа партия комисията е направила същото, като радиото – излъчила е тишина в ефир. Има въпроси без отговор, да вземем за пример по какъв начин са свързани двата сюжета – прекъсването на радиото и оказването на политически напън. Защо в вътре в радиото е взето решение за прекъсването, попита Ченчев и съобщи, че комисията не дава отговор и на този въпрос. И той акцентира, че е подписал отчета с изключително мнение и няма да го поддържа.
Очакванията към комисията са били евентуално да издаде присъда, само че това нямаше по какъв начин да стане, сподели Тома Биков. „ Смятам, че работихме в градивен дух и 90% от решенията в нея бяха взимани единомислещо.
Комисията ни е на границата на политическа намеса в една медия и можеше да бъдем упрекнати по тази причина. Мисля че останахме в границите на закона неутрални и в това число и във връзка с другите лобите от разиото. Имаше опити за влияние върху членове на комисията от лобитата в БНР, а те надалеч не са единствено две. Имаме гледната точка на прокуратурата, на Съвет за електронни медии, на КРС и на огромна част от Народното събрание, работихме обективно “, акцентира Биков. „ Нормална работна атмосфера в БНР е далечно нереално разбиране, там са се били и са се оплаквали в четвърто районно “, сподели още Биков. По думите му самата Великова е споделила, в отговор на негов въпрос, че няма концепция и съмнение от кое място може да е пристигнал външния политически напън. Не можем да потвърдим това даже и с разпечатки от телефонните диалози, тъй като когато питаме някой, който се е обаждал дали е оказвал политически напън, той ще отхвърли. Работата на комисията съгласно Биков не би трябвало да продължи, тъй като има друга, отраслова, по просвета и медии, която също има отношение към проблема и може да изслуша основния прокурор Иван Гешев. „ Да оставим новото управление да вкара най-малък ред в БНР, което ми се вижда тежка задача, в случай че не можем да помогнем, най-малко да не вредим. Един през различен се показваха още и още хора от радиото, с цел да споделят своите битови истории. Удължавахме работата на комисията прекомерно доста, дано да не го вършим отново “, сподели в умозаключение Тома Биков.
Бойко Борисов се обади по телефона и на идващия ден Силвия Великова беше върната, това не е ли директна политическа интервенция, въпреки и в вярната посока, репликира Антон Кутев.
Прокуратурата може да ни каже кой и по какъв начин се е обаждал, в случай че забележим разпечатките от телефонните диалози, само че към този момент шест месеца прокуратурата още не ни ги е предоставила, сподели от своя страна Иван Ченчев.
Антон Кутев настоя на своето основният прокурор да бъде извикан в зала и да бъде изслушан преди приемането на отчета. За Гешев е по-добре да одобри това предизвикателство, акцентира той.
Депутатите в последна сметка одобриха отчета с 97 гласа „ за “ и 48 „ срещу “. Нямаше въздържали се.
Вижте още:
Йордан Цонев: Не независимост на словото, а цялостна разпасаност има в БНР
Силвия Великова: След такава рецесия все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси
И КРС глобява БНР поради прекъсването на сигнала по време на митинга
 
 
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР