Парламентарната комисия за сделката за ЧЕЗ проведе последното си заседание

...
Парламентарната комисия за сделката за ЧЕЗ проведе последното си заседание
Коментари Харесай

Комисията за ЧЕЗ прие доклада за дейността си, ГЕРБ и ДПС с особено мнение

Парламентарната комисия за договорката за ЧЕЗ организира последното си съвещание и одобри отчет с резултатите от активността си. От ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче го поддържаха с изключително мнение.
С отчета депутатите задължиха Министерски съвет да извърши изчерпателен разбор на осъществяването на задачите на държавното управление в признатата Стратегия за приватизация на електроразпределителните сдружения в период от 1 година. До края на годината Министерски съвет би трябвало също по този начин да дефинира стратегическите обекти в бранш „ Енергетика “.
Отпадна предлагането министърът на енергетиката да предложи пред Народното събрание критерии, върху които КЕВР да упражнява надзор при прекачване на дялове от капитала на електроразпределителни сдружения.
Прие се обаче Българска народна банка да бъде задължена да даде на Народното събрание кореспонденцията с другите банки по договорката.
Предстои отчетът да бъде прегледан в пленарна зала.
" Не съм задоволен от това, че не изпълнихме някои от огромните упования, които имаше към комисията, а точно да дадем отговор на въпроса кой всъщност и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България ", сподели ръководителят Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия, представен от " Фокус ".
По думите му задачите са изпълнени отчасти.
„ Не одобрявам, че българските специфични служби нямат информация по отношение на хода и за това на какъв стадий и кои са ангажираните лица с подобен вид покупко-продажби “, посочи той. „ Без отговора на въпроса кой и по какъв начин финансира договорката за ЧЕЗ не можем да бъдем сигурни и кой е купувачът “, изясни ръководителят на Комисията.
„ С оглед на упованията на българските жители сме длъжни да съберем оптималната информация. В хода на активността на Комисията тази информация ни беше отказвана, единствено една банка ни отговори “, разясни той.
„ Най-вероятно с сътрудниците от Българска социалистическа партия ще създадем предложение за ясно допълнение на Закона за кредитните институции за термина „ професионална загадка “. Оказва се, че всички могат да употребяват тази информация, само че Народното събрание не може “, уточни Жельо Бойчев. Попитан по кое време отчетът ще бъде гласуван в зала той посочи: „ Не мога да кажа, ние ще го внесем още през днешния ден. Дневния ред се дефинира от ръководителя на председателски съвет “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР