Парламентарната комисия за борба с корупцията изслуша двамата кандидати за

...
Парламентарната комисия за борба с корупцията изслуша двамата кандидати за
Коментари Харесай

Искат да правят България център за борба с корупцията на Балканите

Парламентарната комисия за битка с корупцията изслуша двамата претенденти за началник на новия Антикорупционен орган, който ще бори корупцията по висшите етажи на властта у нас.

Кандидатите за поста ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество са двама – Пламен Георгиев, който е любимец, защото е препоръчан от болшинството ГЕРБ и Обединени патриоти, и претендентът на Българска социалистическа партия – Николай Николов, написа Флагман.бг.

Двамата отговаряха повече от 2 часа на въпроси на депутати и специалисти. 

Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен началник в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правораздаването. От 2013 година досега е ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ).

Той съобщи по време на представянето си огромната упоритост да трансформира Комисията в главен проверяващ орган освен в България, само че и на Балканите.

„ Най-нормалното е средства да изтичат към най-близките страни. Нашата комисия би могла да стане център на Балканите “, разгласи Пламен Георгиев.

За него битката с корупцията, в случай че заеме този пост, ще се трансформира в идея. „ Целта е да разработим модел, който да подсигурява, че няма да има лов на вещици “, сподели той.

Георгиев оценя новия Антикорупционен закон, признат от Народното събрание единствено преди няколко месеца, като добър – с  ясни нормативни правила за противопоставяне на корупцията. За чиновниците, които ще избере, в случай че бъде определен, ще има скритни правила – ще се вършат периодически проби на знанията, ще се задават въпроси от психическо равнище, периодически инспекции за приложимост на алкохол и упойващи субстанции. Предвиждаме и повишение на професионалния потенциал на чиновниците посредством образования на чиновниците.

Той планува да има по един представител, способен по един от петте ресора, а петата позиция ще е за човек, който познава оперативната работа, а във всяка една от дирекциите ще се постави по един или двама сътрудници, с цел да може да се следи и за корупцията на локално равнище.

Фаворитът за поста е планувал даже образование на фрагменти - в УНСС ще се сътвори магистърска стратегия, а унвиерситетът даже към този момент бил единодушие да даде базата си за всевъзможни мероприятия, осъществявана от комисията.

Той ще качи и битката с корупцията по висшите етажи на властта в уебсайт.

Пламен Георгиев сподели още, че към този момент се е явявал на детектор на лъжата и е подготвен да се яви и на тест за честност.

Другият претендент, препоръчан от Българска социалистическа партия – Николай Николов е лекар по право с дисертация, обвързвана с установяването на имущество, добито от незаконна активност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за определяне и попречване на спор на ползи, а от 2013 година - неин ръководител. Автор е на над 40 научни изявления, близо 15 години е посветил на работа в региона на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Той също е подготвен да се яви на тест за честност, а за него това не е работа, а идея.

Акцент в представянето му беше битката с корупцията при публичните поръчки, където изтичат най-вече пари на страната.

„ Обществените поръчки са метода, по който се разходват огромна част от обществените средства - над 7 милиарда лева са изразходени за предходната година. Комисията би трябвало да дефинира кой външен специалист би трябвало да взе участие в публичната поръчка “, сподели Николов.

Той е подготвен да предлага и законопроекти за битка с корупцията.
От ревюто му стана ясно, че за него най-важното в областта на битката с корупцията е превантивна, социална и институционална среда, която да запушва всички канали за корупцията и би желал страната да изпреварва събитията.

А който прескочи антикоурпционния режим, ще понесе своята отговорност с цялостната суровост на закона.

По време на чуванията на двамата претенденти стана ясно, че в случай че бъде определен Пламен Георгиев – предлага Николай Николов да му бъде заместител Това ще направи и вторият, само че Георгиев не би приел, а би се върнал да работи в прокуратурата.

След привършване на представянето на двамата претенденти ръководителят на Комисията за битка с корупцията Борис Ячев от Обединени патриоти сподели, че ще бъде написан отчет, който ще се прегледа от депутатите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР