Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се събра

...
Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се събра
Коментари Харесай

Вътрешната комисия в НС прие предложенията на ПП и кабинета за нов антикорупционен закон

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред се събра на първото си съвещание и гласоподава двата законопроекта за нов антикорупценен закон. Текстовете, импортирани от Кирил Петков от " Продължаваме Промяната " (ПП), и тези на служебното държавно управление събраха по 17 гласа. Двама гласоподаваха " въздържал се " и за двата текста.

Корупцията е измежду главните аргументи за загубата на публично доверие. Затова от Политическа партия идентифицирахме корупцията като зложелател номер едно, сподели Кирил Петков. Това е повода Политическа партия да предлага нов закон, с цел да бъде основан самостоятелен орган за следствие на корупцията , само че и да има механизми той да не се трансформира в " бухалка ", уточни Петков.

Милен Матеев от Политическа партия показа законопроекта, съгласно който се предлага сегашната КПКОНПИ да бъде разграничена на две. Ако прокуратурата и следствието работеха дейно, нямаше да имаме такива равнища на корупцията, уточни Матеев.

Правосъдният министър Крум Зарков, представяйки законопроекта на Министерския съвет, съобщи, че е добре да има специфична отраслова организация. Министерски съвет предлага новият орган да не бъде избиран единствено от Народно събрание, а на квотен принцип - двама от Народното събрание, един от президента и по един от двете висши съдилища.
Зарков напомни, че в предложенията е заложено ротационно председателство всяка година.

Сегашният началник на антикорупционната комисия Антон Славчев съобщи, че чувството че комисията не си прави работата не е вярно. Това, че нямаме проверяващи функционалности, може би основава неверно чувство, че не работим, сподели Славчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР