Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си заседание

...
Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си заседание
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по образованието и науката не одобри на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си съвещание не утвърди на първо гласоподаване законопроекта за държавния бюджет за 2024 година, в частта му за обучение и просвета, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Четирима от народните представители от комисията гласоподаваха " за " за законопроекта, осем бяха " срещу ", а въздържалите се бяха трима, с това законопроектът не е утвърден на първо гласоподаване от Комисията по образованието и науката ", сподели нейният ръководител Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 (Парламентарната група на ГЕРБ - СДС).

" Със законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година общият размер на разчетените разноски за обучение е 8,571 милиарда лева ", сподели министърът на образованието и науката проф..

Той изясни, че за системата на предучилищното и учебното обучение са разчетени спомагателни средства за нарастването на възнагражденията на педагогическите експерти от 1 януари 2024 година и достигането им до 125 % от междинната брутна работна заплата за страната, за привличане на повече млади учители и на експерти с високо ниво на професионална подготовка и подготовка във всички просветителни институции са планувани 289,9 млн. лева

За основаване на условия за приобщаващо обучение и за подкрепяне на храненето на децата от подготвителните групи и на учениците от първи до четвърти клас са планувани 72,2 млн. лева За нарастване на частта за прехрана на стандартите за делегираните действия по обучение са планувани 93,3 млн. лева

За обезпечаване на безплатно прилагане от образователната 2024/2025 година на учебници и на образователни пособия за учениците от осми до 12-и клас, и на познавателни книжки и учебници за учениците от първи до седми клас са заделени 88 млн. лева За безвъзмезден превоз на деца и възпитаници, които пътуват до учебно заведение до най-близкото обитаемо място, и за тези от професионалните гимназии, са отделени 6,3 млн. лева

За програмата за създаване и реорганизация на детски градини и учебни заведения за интервала 2024-2026 година са планувани 40 млн. лева, а за програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения - 50 млн. лева, за същия интервал.

Във висшето обучение спомагателни средства са обезпечени за възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, като това са 38,4 млн. лева За обезпечаване на увеличените стипендии на студентите са планувани 6 млн. лева За програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, за 2024-2026 година, са заделени 50 млн. лева

Със законопроекта за държавния бюджет за 2024 година разчетените прехвърляния към държавните висши учебни заведения са в размер на 866,2 млн. лева От тях 807,2 млн. лева са за държавните висши учебни заведения към Министерството на образованието и науката, а 59 млн. лв. са за университетите към Министерството на защитата.

Одобрената държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти за 2024 година е в размер до 40 млн. лева

За просвета в проектобюджета за 2024 година са разчетени 719,2 млн. лева, включително 111,2 млн. лева за сметка на средства от Европейски Съюз.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България Диян Стаматов сподели, че е добре, че има опазване на средствата за национални стратегии, само че би трябвало да има средства за приобщаващото обучение и за втория гимназиален стадий.

Председателят на Националния профсъюз " Висше обучение и просвета " проф. Лиляна Вълчева съобщи, че в проектозакона няма средства за комплексната оценка за качеството на образованието във висшето обучение.

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски сподели, че минималната работна заплата в Българска академия на науките е 1600 лв., а във висшите държавни учебни заведения е 1810 лева " Считаме, че би трябвало да има такова равнене ", в случай че е допустимо, с цел да няма огромни диспропорции ", означи той.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР