Парламентарната Комисия по енергетика съвместно с Комисия по регионална политика,

...
Парламентарната Комисия по енергетика съвместно с Комисия по регионална политика,
Коментари Харесай

Народното събрание не намери финансиране за бъдещата стратегия за сградния фонд

Парламентарната Комисия по енергетика взаимно с Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление и Комисия за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове одобриха Проект на решение за осъществяване на политиката за декарбонизация посредством енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната № 49-454-02-33, импортиран от Николай Нанков, Деница Николова и Делян Добрев на 19.02.2024 г.

В плана на решение е записано, че Народното събрание ще задължи Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) да внесе в Министерски съвет за разглеждане и приемане Национална тактика 2025-2050 година, дружно с проект за деяние, което би трябвало да се случи в 9-месечен период от влизането на това решение. Комисията по енергетика одобри публицистично предложение този 9-месечен период да стане 18-месечен. Това предложение обаче не бе признато от Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление и от Комисията за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове.

Освен това като публицистично предложение за тактиката с изключение на Министерство на регионалното развитие да дава отговор и Министерството на енергетиката. Това предложение бе признато единствено от Комисията по енергетика, само че не и от другите две комисии.

Едно от публицистичните оферти, които бяха направени и признати от Комисията по енергетика, са Министерство на регионалното развитие да извърши инспекция на всички кандидатствали по процедурите, както и да внася отчет на всеки 3 месеца за осъществяването на тактиката. Друго публицистично предложение, което одобри енергийната комисия, е Министерство на регионалното развитие да извърши разбор на Националната стратегия за енергийна успеваемост.

В плана за решение се задължава Министерство на регионалното развитие да изготви и средносрочна стратегия с обезпечено финансиране за реализация на вложения, свързани с енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната, в 3-месечен период от влизането на мощ на решението. Втората точка би трябвало да се одобри в период до 30 юни 2024 г.

Средносрочната стратегия би трябвало да обезпечи финансирането и да подсигурява реализирането на всички оценени планови оферти, включени по първия стадий от процедурата за поддръжка на стабилно енергийно възобновяване на сградния фонд от Националния проект за възобновяване и резистентност.

В претекстовете на вносителите са показали, че с планови оферти са кандидатствали общо 3053 сдружения на притежателите, от които 756 са утвърдени за финансиране, по 119 е прекъснато производството, а 2178 планове оферти са в аварийния лист. Предвидените средства за утвърдените оферти са в размер на 1 128 649 946 лв.. Необходимите пари за реализирането на плановете за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в аварийния лист са в размер на 2 672 959 473 лв..

Председателят на Агенцията за енергийно и стабилно контролиране Ивайло Алексиев сподели, че поддържа предлагането. По думите му тези планове, които са в аварийния лист, са готови и окомплектовани. Затова е добре те да получат финансиране. Освен това Алексиев посочи, че страната има национална цел за реализиране на годишно нови енергийни спестявания. Той уточни, че тази цел е написана в Интегрирания проект " Енергетика-Климат ", само че ограниченията, които са планувани, са незадоволителни, с цел да бъде реализирана тази цел. " Финансиране в посока сградно възобновяване, като България има сложен метод, т.е. не прави единични ограничения, а прави изцяло възобновяване, води до доста положителни резултати и мощно ще способства за националната цел ", съобщи Ивайло Алексиев.

Министърът в оставка на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков разяснява, че средносрочната стратегия би могла да стартира най-рано през идната година поради финансовите разноски, защото такива не са планувани сега. Към сегашния миг започването на една сходна стратегия в средата на година би означавало или повишение на недостига, или на повишение на финансовите разноски. Според него и 3-месечният период за приемането на една такава тактика е прекомерно къс. " Изцяло поддържам оферти метод, моето предложение е срокът да бъде продължен ", съобщи министър Цеков. Според него една такава стратегия би трябвало да бъде на споделена – т.е. и жителите да вземат участие финансово.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев отговори, че сега няма да се търсят съответни финансови средства, а задачата е да се одобри тактиката, като по-късно ще се взема решение от кое място ще се намерят парите, както и от кой момент ще стартира санирането на тези жилища.

Директорът на Дирекция " Енергийни тактики и политики за стабилно енергийно развиване " към Министерството на енергетиката Николай Налбантов сподели, че енергийното ведомство поддържа всяка една самодейност за повишение на енергийната успеваемост.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР