Парламентарната група на ВОЛЯ ще гласува против предложените поправки в

...
Парламентарната група на ВОЛЯ ще гласува против предложените поправки в
Коментари Харесай

ВОЛЯ иска цялостна визия за съдебната система

Парламентарната група на ВОЛЯ ще гласоподава срещу препоръчаните ремонти в Закона за правосъдната власт, в случай че те бъдат импортирани за разглеждане на второ четене през тази седмица.

" Истинската промяна в бранша би трябвало да има дълготрайна цялостна тактика, а не законът да се пипа " на парче ". Още повече, че корекциите не носят стойност, която да увеличи успеваемостта на работата на бранша, а оставят подозрения, че се прави за да се ограничи независимостта на системата ", разясняват от групата.

ВОЛЯ поддържа мнението на Съюза на юристите в България, които приканиха президента да наложи несъгласие, в случай че поправките бъдат признати в пленарна зала.

 Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт желаеха юристите
Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт желаеха юристите

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция

" Споделяме мнението, че по този начин препоръчаните промени са дискриминационни и опонират на българската Конституция. Наличието на външно финансиране няма по какъв начин да въздейства върху правосъдната системата, тъй като то е от организации, които нямат директни ползи у нас. От друга позиция, цялата съвременна техника в съдилищата е закупена точно с такова финансиране. Ако не беше тази поддръжка, съдиите и до през днешния ден щяха да работят с допотопните компютри, обезпечени им от страната. Желанието да се лимитират тези благоприятни условия звучи като опит за вкарване на съда според ", разяснява депутатът от ВОЛЯ Симеон Найденов, член на правната комисия.

" Несериозно, само че добре премислено, е да се желае от работещите в съда да изясняват в кой клуб по табла или кореспонденски шах членуват. Така се събира информация за вероятно бъдещо практикуване на напън върху съдиите. Дали са почитатели на Левски и ЦСКА, масони, членове на ловната дружинка от Сусурлево няма значение, само че е добър метод да се събере следена база данни за елементарен достъп до тези хора или да им внуши да се тормозят от заниманията си ", разяснява членът на изпълнителното бюро на ВОЛЯ Стефан Августинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР