Парламентарната група на “Има такъв народ (ИТН) официално ще номинира

...
Парламентарната група на “Има такъв народ (ИТН) официално ще номинира
Коментари Харесай

Слави хвърли ръкавица на премиера

Парламентарната група на “Има подобен народ ” (ИТН) публично ще номинира през днешния ден Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка (БНБ), заяви Слави Трифонов в профила си във Facebook. С този си ход Трифонов насочи непосредствено предизвикателство към премиера Кирил Петков, чиято групировка " Продължаваме промяната " (ИТН) поддържа своя народен представител и ръководител на парламентарната група Андрей Гюров за поста на гуверньор на централната банка.

" Това е претендентът на “Има подобен народ ” за шеф на Българска народна банка - високо дипломиран банков и финансов експерт с над 20-годишен опит в развиването на финансовия и банковия бранш и сполучливо прибавен лидерски опит. И нещо доста значимо - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде ръководен и никой не може да му подрежда. А това прави кандидатурата му още по-силна ", показва Трифонов. Той показва всички качества и цялостната биография на Любомир Каримански и споделя какъв брой добре го познава и има вяра в него.

Междувременно, в Народното събрание Андрей Гюров удостовери непретенциозно, че е една от кандидатурите, които се разискват и добави, че решението ще бъде публично оповестено до 18 часа през днешния ден. Той съобщи, че няма напрежение в обединението и съобщи, че до вечерта ще е ясно дали ръководещите ще излязат с един или няколко претенденти за гуверньор на Българска народна банка.

За разлика от Каримански, Гюров има надалеч по-скромен опит, подари единствено в случай че се огледа присъединяване му в бизнеса. Иначе от 2005 година развива академична кариера във Виена и в Американския университет в България. Паралелно се занимава с съвещания, в това число за банки и финансови институции.

Сблъсъкът сред Политическа партия и Има Такъв Народ към този момент стартира, а въпросът е дали хората на Слави ще получат поддръжка от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", което е доста допустимо, и дали ще има доста сериозен трус, заплашващ оцеляването на ръководещата коалиция.

Спорът се заформи още предходната сряда при гласуването другояче формалното предложение за разискване на разпоредбите за избор на началник на Българска народна банка. Политическа партия се опита да блокира гласуването на разпоредбите, като употребява неналичието на кворум в залата - прочут и постоянно прилаган приом в актуалната ни парламентарна история. Това беше и повода Има Такъв Народ да порицае Политическа партия, че бави процедурата, с цел да се опита да наложи собствен претендент.

Правилата бяха признати, само че шефът на депутатите на Политическа партия Андрей Гюров смени тактиката и изиска по-дълъг период за показване на кандидатурите - 14 или 20 дни вместо общоприетите 7. Гюров твърдеше, че изборът би трябвало да се прави отговорно и да не се прибързва. Обвърза гласуването за началник на Българска народна банка с войната в Украйна, за което получи сериозен укор от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС, естествено и от Има Такъв Народ. Накрая предлагането на партията на Слави за процедурни правила за избор на гуверньор на Българска народна банка мина със 120 гласа " за ", които пристигнаха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ".

След развиването на нещата през вчерашния ден и през днешния ден, също доста значимо в този момент е по какъв начин ще реагират другите сътрудници в ръководещата коалиция. Българска социалистическа партия, съгласно източници вътре в партията, е тотално срещу претендента на Политическа партия Андрей Гюров. Очаква се да изискат, в случай че към този момент не са го сторили, среща на лидерския съвет на обединението, с цел да търсят различен, компромисен за всички вид. Има и гласове в Българска социалистическа партия да се даде втори мандат на настоящия шеф Димитър Радев, чиито период отпред на Българска народна банка изтече още предходната година.

Въобще не е ясно по какъв начин ще реагират и от „ Демократична България “, които до момента не са посочили по никакъв метод, че имат интерес да издигат своя кандидатура или да поддържат някоя от спекулираните, а към този момент и оповестени, номинации на Има Такъв Народ и Политическа партия.

Политическа партия пък получиха негативно мнение от сътрудниците за други, по-екзотични кандидатури, които имаха – едната идваща от отдалечен Сингапур, другата за първа жена отпред на централната банка, а третата - напълно несъответствуваща - на човек, обвързван със глобена поради войната в Украйна съветска банка.

Слави Трифонов далновидно парира опитите да се нападна по завоалиран метод кандидатурата на Любомир Каримански. Сигурен съм, че и по тази наша номинация ще се изговорят всевъзможни нелепости и неистини, ще се създадат всевъзможни внушения. Всъщност, те към този момент се направиха, след гласуването в Народното събрание на едни общоприети процедури за избор на шеф на Българска народна банка, означи Трифонов в поста си във Facebook.

" Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите сътрудници да вършим това, което постоянно сме правили. А то е едно и също - вършим това, което ни повеляват моралът, законите, разпоредбите. В случая - те, а и съдружното съглашение, в случай че щете, ни разрешават, само че и ни задължават да излъчим една мощна и почтена кандидатура. И ние го вършим ", акцентира водачът на Има Такъв Народ.

Според него в този момент всичко е в ръцете на Народното събрание, " тъй като сме парламентарна република и тъй като е негова работа. Парламентът би трябвало да реши желае ли страната да има подобен шеф на Българска народна банка или не желае ".

Ето и цялостния текст на обявата на Слави Трифонов:

Днес парламентарната група на “Има подобен народ ” публично ще номинира Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка.

Познавам задоволително добре господин Каримански. Мисля, че към този момент и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, евентуално сте употребявали и интуицията си, и в последна сметка сте създали своите заключения. Някъде през това време сте си основали мнение или усещане и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте визия, както за неговите експертни и професионални качества, по този начин и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния миг, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм склонен с министър-председателя, който още при започване на своя мандат съобщи, че всяка значима позиция в страната би трябвало да бъде заемана от претендента с най-хубавата подготовка. Че би трябвало да се “вкара експертиза и познания, с цел да тръгне страната напред. ” Наистина с това съм изцяло склонен. А съответно за позицията шеф на Българска народна банка, аз и моите сътрудници имаме достойнството животът да ни е срещнал с човек, за който сме се убедили, че е най-хубавата кандидатура.

Любомир Каримански има магистърска степен по стопанска система от Университета за национално и международно стопанство - катедра “Финанси ”, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил консултант по цифрово банкиране и новаторски разплащания в една от най-старите и огромни банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и самостоятелен член на Борда за ръководство на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия бранш към Европейския банков орган, основан в Париж, Франция. Неслучайно една от рекомендациите, които през днешния ден Любомир Каримански получава, идва персонално от сегашния президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той дефинира господин Каримански като “първокласен банкер ”.

Повече от 15 години Любомир Каримански е бил и хоноруван учител в УНСС, катедра “Финанси ”, откъдето през днешния ден също получава рекомендации. Бил е преподавател и в Международния банков институт.

По време на кариерното си развиване господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от Българска народна банка и са му издавани публични документи от Българска народна банка за заеманите от него длъжности. За професионалните триумфи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в формалните документи по кандидатурата, които ще бъдат обществено налични.

Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови специалисти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развиване, отнасящи се до централизация на кредитни експозиции в изключително огромни размери в едни и същи компании. Той изрази ясна позиция, че съществуват знаци за съгласуваност сред дейностите на управлението на банката и Министерство на финансите (в интервала 2013 – 2020 г.), от които може да се създадат съществени догатки за корупционни схеми. През 2020 година и 2021 година той обърна внимание на проблемите, пред които са изправени български банки и по-специално - финансовия дефицит. Аргументирано подлага на критика позицията на държавното управление през 2020 година (в частност на ББР) да закупи на 2,5 пъти по-скъпа цена акции на една от банките в България, с което да й се помогне за финансовата дупка. Много пъти е обръщал внимание и е разяснявал по какъв начин част от българските банки имат проблем с невъзможността да заделят хранителни запаси за поетите опасности, заради ниската си рентабилност.

Любомир Каримански е депутат от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Председател е на Комисията по “Бюджет и финанси ”, както в 46-ото, по този начин и в актуалното 47-о Народно заседание. Като подобен той изнесе главната тежест в Народното събрание от актуализацията на Бюджет 2021 година и от приемането на Бюджет 2022 година

Това е претендентът на “Има подобен народ ” за шеф на Българска народна банка - високо дипломиран банков и финансов експерт с над 20-годишен опит в развиването на финансовия и банковия бранш и сполучливо прибавен лидерски опит. И нещо доста значимо - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде ръководен и никой не може да му подрежда. А това прави кандидатурата му още по-силна.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всевъзможни нелепости и неистини, ще се създадат всевъзможни внушения. Всъщност, те към този момент се направиха, след гласуването в Народното събрание на едни общоприети процедури за избор на шеф на Българска народна банка.

Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите сътрудници да вършим това, което постоянно сме правили. А то е едно и също - вършим това, което ни повеляват моралът, законите, разпоредбите. В случая - те, а и съдружното съглашение, в случай че щете, ни разрешават, само че и ни задължават да излъчим една мощна и почтена кандидатура. И ние го вършим.

Сега всичко е в ръцете на Народното събрание, тъй като сме парламентарна република и тъй като е негова работа. Парламентът би трябвало да реши желае ли страната да има подобен шеф на Българска народна банка или не желае.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР