Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе проект на решение за налагане

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе проект на решение за налагане
Коментари Харесай

ГЕРБ внася искане за мораториум върху нов държавен дълг

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе план на решение за налагане на мораториум върху вдишване и даване на държавни заеми до приемането на държавния бюджет за 2022 година

" Актуалното положение на фискалния запас към 30 ноември т.г. е към 12 млрд лева и значи, че до края на годината ще бъде обезпечено осъществяването на държавния бюджет, както и ще бъдат обезпечени нужните средства при започване на 2022 година, най-много за погашение на пенсиите за януари ", изясни някогашният финансов министър Кирил Ананиев.

Сериозен мотив за мораториум, съгласно ГЕРБ-СДС, е и неприятното ръководство на капиталовия календар. " През последните два месеца съвсем всяка седмица бяха теглени по към 500 млн. лева без причини за какви цели, а осъществената рентабилност е негативна за бюджета ", изясни Ананиев.

По думите му парите, които се вземат като заеми, се планува да се разходват за дълготрайни обществени разноски, които при всички случаи ще накарат идващите държавни управления да продължат при усложнени условия да теглят заеми.

Кирил Ананиев напомни, че при изработването на бюджета за тази година са заложили буфер, който може да се употребява, в случай че пандемията продължи да се форсира и са нужни още социално-икономически ограничения, само че осъществяването на бюджета е посочило, че това не се постанова и е още един претекст за мораториума.

" Според предварителните данни на Министерството на финансите към 30 ноември бюджетът приключва на остатък в размер на 570 млн. лева, което дава съображение да сме уверени, че няма по какъв начин до края на годината да бъдат направени такива разноски, че да приключим с недостиг към пет милиарда лв. ", посочи като различен мотив Кирил Ананиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР