Парковете в Ню Йорк са разграфени така, че хората да

...
Парковете в Ню Йорк са разграфени така, че хората да
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Парковете в Ню Йорк са разграфени по този начин, че хората да могат да съблюдават по-лесно разпоредбите за обществена отдалеченост

Карантинните ограничения последователно отпадат, България остава под наблюдаване на Брюксел

Ситуацията в страната последователно се възстановява, а противоепидемичните ограничения отпадат една по една . В сряда з а втори следващ ден в страната са регистрирани повече оздравели, в сравнение с инфектирани за ден - надлежно 38 и 33. Остава обаче предизвестието, че карантината можe да се завърне при нов пик на заболеваемостта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От 1 юни сред България и Сърбия ще се пътува свободно и без карантина , а от 15 юни свободно ще се влиза и в Гърция, оповестиха управляващите след диалози с министър председателите на двете прилежащи страни. Очаква се решение за свободно пътешестване и до Румъния, а диалози за отпадане на карантината се водят и с Германия и Австрия.

Обмисля се и отваряне на заведенията за хранене също от 1 юни. Всички детски градини ще отворят поетапно сред 22 май и 1 юни, като съответните решения за това ще вземат кметовете на общините. В София детските градини ще отворят на 26 май, понеделник, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова. От противоепидемичните ограничения общовалидни остават наложителното носене на маски в закрити публични места и условието за съблюдаване на отдалеченост.

Здравният министър промени заповедта си от 14 май , която предвиждаше всички инфектирани с ковид, които са над 60 година, и тези с хронични болести наложително да влизат в болница, " без значение от клиничното протичане на болестта ". Заповедта бе обжалвана от четирима юристи като противоречаща на конституцията и Конвенцията за правата на индивида. Според новата заповед болничното лекуване е по преценка на доктор според от клиничните индикатори.

Протестно шествие от над 100 рейса на компании за туристически транспорт се организира в София във вторник с искане за незабавни ограничения за решение на проблемите в бранша. От 25 май отпада карантината за българските водачи на тежкотоварни коли, които влизат в страната, като това ще важи и за автобусните водачи, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Фотограф: Цветелина Белутова

Новини без COVID-19

Европейската комисия продължава да следи България за промените в правосъдната система и корупцията на високо ниво в границите на Механизма за съдействие и оценка (МСП) . Това излиза наяве от новия пакет на Европейския учебен срок, разгласен в сряда, който главно е отдаден на обстановката с пандемията. В отчета за България се споделя, че страната би трябвало да покаже дефинитивни присъди по каузи за корупция по високите етажи, както и да се оправи с някои " провокации, по-специално в гарантирането на ефикасни наказателни следствия, уравновесяване на натовареността сред съдилищата и усъвършенстване на локалните прокуратури ". Засега обаче няма индикации да се приготвя нов отчет по МСП за България.

Правителството утвърди спомагателни разноски от до 10 млн. лв. по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2020 година за финансово застраховане на подписани контракти по издаването на български персонални документи. През тази година изтича валидността на над 2.2 млн. броя персонални документи.

Свят

Световната здравна организация (СЗО) гласоподава резолюция за започването на без значение следствие по отношение на световния отговор на пандемията. Това включва следствие и на ролята на самата организация. Ден по-рано президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на СЗО, в което заплаши да спре за непрекъснато американското финансиране за институцията поради неточности в метода към ковид още от декември. Тръмп даде 30-дневен ултиматум на организацията да предприеме " основни усъвършенствания " в държанието си. Американският президент назовава СЗО марионетка на Китай, споделя, че Пекин е опитал да скрие информация за пандемията, и упреква организацията, че не е потърсила отговорност за това от китайските управляващи.

До 60 млн. души са застрашени от последна беднотия поради ковид , предизвести Световната банка. Прогнозата на институцията е, че световният стопански растеж ще се свие с 5% през тази година. Това към този момент докара до милиони безработни и банкрутирали бизнеси, като по-бедните страни са най-засегнати. " Поминъкът на милиони бе погубен, а здравните системи са под напън. Нашата прогноза, че до 60 млн. души са застрашени от последна беднотия, изтрива целия прогрес по елиминирането на бедността, изработен през последните три години ", разясняват от Световната банка, която дефинира " последна беднотия " като прекарване с под 1.90 $ на човек дневно и предлага грантове и нисколихвени заеми за бедните страни.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон оферират основаването на фонд от 500 милиарда евро, който да усили опциите за съгласуван европейски отговор на рецесията с ковид. Средствата ще бъдат привлечени от Европейската комисия на финансовите пазари

Япония е в криза за първи път от 2015 година Третата по величина стопанска система в света се е свила с 3.4% на годишна база през първите три месеца на годината поради рецесията с ковид. Това идва след спад на Брутният вътрешен продукт с 6.4% през последното тримесечие на 2019 година На тримесечна база спадът е 0.9% при 1.9% предходното тримесечие, което механически я вкарва в криза. Страната не " затвори " изцяло стопанската система си поради пандемията от COVID-19, само че вкара изключително състояние през април, което се отрази отрицателно на мрежите за доставки и на бизнесите. Потребителите в Япония бяха наранени както от ковид, по този начин и от повдигането на налог продажби от 8% на 10% през октомври.
Възстановяването на Съединени американски щати може да продължи до края на 2021 година За това предизвести ръководителят на Фед Джером Пауъл, съгласно който стопанската система няма да се върне към естественото си положение, до момента в който не бъде основана ваксина против COVID-19. " За да се възвърне изцяло стопанската система, хората ще би трябвало да бъдат изцяло сигурни. И може да се наложи да изчакаме идването на ваксина ", съобщи Пауъл пред CBS News. Ще се случи цялостно възобновяване, споделя той, само че " може да отнеме известно време... може да е до края на идната година, в действителност не знаем. Ако приемем, че няма втора вълна от ковид, мисля, че ще забележим стопанската система да се възвръща устойчиво през втората половина на тази година ".

Икономика 254 млн. евро са непознатите вложения в България от началото на годината до края на март, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка.
Бюджетната комисия одобри на първо четене в сряда 9% ставка на Данък добавена стойност за заведенията за хранене и книгите. Това се случи в неявяване на ръководителя на комисията Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов, които са срещу диференцираните ставки. В публично мнение по законопроекта ведомството пресмята, че понижението на ставката за заведения и книги ще докара до спад на бюджетните доходи със 163 млн. лева

КЕВР още веднъж намалява цената на природния газ със задна дата. За януари цената пада с 14.12%, за февруари - с 23%, а за март понижението е с над 30%. Промяната се постанова след постигнатото съглашение сред " Булгаргаз " и " Газпром ". Сега " Булгаргаз " ще би трябвало да пресметна какви суми да върне на топлофикационните сдружения, а те - на семействата.

Над 80% от френските компании в България регистрират спад на приходите поради рецесията , демонстрират резултатите от анкета, извършена измежду 59 членове на Френско-българската комерсиална и индустриална камара (ФБТИК) от маркетинговата организация Ipsos. Малко над половината от интервюираните (51%) споделят, че няма да влагат тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР