Паркоместата, заради които бяха отрязани дървета на улица Асенова крепост,

...
Паркоместата, заради които бяха отрязани дървета на улица Асенова крепост,
Коментари Харесай

Паркоместата, заради които отрязаха дървета в Асеновград, ще се ползват безплатно

Паркоместата, поради които бяха отрязани дървета на улица " Асенова цитадела ", ще бъдат със свободен достъп на жители. Проектът се извършва по обект от Инвестиционната стратегия на града за 2018 година, като с изключение на места за паркиране, бе осъществено още замяна на тротоарна настилка и преасфалтиране на пътното платно в сектора от ОУ " Христо Ботев " до ДГ " Бако Динчо ".
Районът не попада в зона за платено паркиране, а определянето на такива места се реализира с решение на Общинския съвет в града. А такова предложение към този момент няма, т.е. новоизградените паркоместа на улица " Асенова цитадела " на този стадий ще се употребяват гратис, увери кметът на Асеновград лекар Емил Караиванов.
Припомняме, че изсичането на дървета в тази зона провокира отрицателни реакции от жители. Инициативен комитет даже провежда тъжба с гледище да бъде осъществена инспекция. Документът бе изпратен до няколко държавни ведомства и към момента се чака отговор. " В упоменатата зона повече дървета няма да бъдат отсичани, само че на други места се планува такава активност - по сигнали на жители и оферти, по отношение на осъществяване на санитарно пречистване. ", изясни градоначалникът.
Целта на осъществяване на плана е улица " Асенова цитадела " да бъде разширена по този метод, с цел да може да не се паркира на пътното платно, в нарушаване на разпоредбите за придвижването по пътищата и по този начин да се затруднява прекосяването на коли в асеновградския квартал " Свети Георги ".
Отрязаните дървета остават в склада на община Асеновград, като на по-късен стадий се употребяват за кметства в обитаемоте места, както и за жители в обществена потребност. Когато отсечените типове съставляват дървесен материал и са в огромно количество, се прави процедура за даването им посредством търг. Анализът демонстрира, че дърветата, отрязани от улица " Асенова цитадела " не могат да бъдат употребени за друго, с изключение на за огрев.
Преди да стартира ремонтът в сектора е изпратена комисия за оглед на място. Установено е, че част от дърветата в зоната са в неприятно положение. Според санитарната експертиза, някои от отсечените дървесни типове са били със слаб напредък заради трайно помрачаване, а повърхностната им коренова система сериозно е деформирала тротоарната настилка и част от пътното платно в сектора. За други от дърветата е установено гниене и суховършие, а при трети - разклонената мощно корона е създавала заплаха от произшествия, при положение на неочаквани естествени бедствия. Премахнатите дървета са Липа и Софор (вид Акация).
Издадена е заповед, с която е позволено отрязване на общо девет дървесни типове, като измежду тях няма предпазени. А защото зоната не попада в горска територия, общинска администрация няма ангажимент да уведоми Държавно горско стопанство-Асеновград. Такива прочиствания на компрометирани и създаващи опасности дървесни типове в града е имало и преди и евентуално ще бъдат провеждани още веднъж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР