Паркоместата в Пловдив стават златни. Всяко едно, построено от Общината

...
Паркоместата в Пловдив стават златни. Всяко едно, построено от Общината
Коментари Харесай

Последно 10 за кмета Рекорд: 17 600 лева за едно паркомясто

Паркоместата в Пловдив стават златни. Всяко едно, издигнато от Общината с новия заем за 13 млн., ще излезе на данъкоплатците над 17 600 лв.. Това демонстрират заложените средства в предлагането на администрацията. Според плана, за който ще има публично разискване в сряда, с новия общински дълг от 13,2 млн. ще бъде ремонтиран подлезът до Баня " Старинна " (3,2 млн.), а всички останали пари са за построяването на три паркинга. Два от тях - на ул. " 4 януари " (131 места) и в ЖР " Тракия " покрай Скобелева майка (239 места), ще са многоетажни. Третият е общоприет и ще се намира до кръговото на бул. " Шести септември " и бул. " Източен " (130 места).

Оказва се, че от 560 нови паркоместа едвам 191 ще бъдат в идеалния център, където проблемите с паркирането в действителност са съществени. Идеята е другите два паркинга да са буферни за хора, които влизат в града с колите си и желаят да продължат с градския превоз. Тя обаче надали ще сработи поради неприятната транспортна скица.

Най-големият проблем с паркоместата, в които ще бъдат вложени близо 10 млн. лв. без лихвите, е цената. Според специалистите тя е нереално висока, което прави инвестицията с пари назаем нерентабилна. За съпоставяне, експертите напомнят, че едно паркомясто в другите квартали с цялата съпътстваща инфраструктура излиза сред 1200 и 2000 лв. според от екстрите и първичното положение на терена. Цифрите демонстрират, че даже при горния предел в цената с 10 млн. лв. могат да се изградят 5000 места за коли в другите региони.

Поемането на нов общински дълг за сходен вид рискова инвестиция евентуално ще провокира остри разногласия по време на публичното разискване, както и в локалния парламент. Според осведомени в договарянията с Фонда за градско развиване, който е посочен като осигуряващ близо 60% от средствата, не е планувана алтернатива за смяна в плановото предложение на Общината и подмяна на един обект, предмет на кредитирането, с различен.

Не е ясно по какъв начин администрацията е потвърдила пред финансиращите институции икономическата жизнеспособност на инвестицията, откакто досега няма никакъв опит в ръководството на многоетажни паркинги. Що се отнася до рентабилността на подлезите, там локалната власт към този момент има скръбен опит със оборудванията на Централна гара, до " Тримонциум ", аптека " Марица " и Баня " Старинна ".

Друг проблем е, че съгласно Закона за общинския дълг настоящият кмет не може да тегли нови заеми в последните 9 месеца от мандата си. Обяснението на администрацията е, че просто приготвя плана и нужните документи, с цел да може новият градоначалник да не потегля от нулата, в случай че реши да се възползва от нисколихвения заем.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР