Парите за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост ще

...
Парите за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

Люта конкуренция! Парите за саниране ще стигнат само за 1000...

Парите за саниране по Плана за възобновяване и резистентност ще стигнат за не повече от 1000 здания в цяла България. А в страната има близо 66 000 многофамилни здания, които имат потребност от възобновяване. 

До този миг с предходните стратегии за саниране са актуализирани към 2800 здания. С бъдещите хиляда значи, че стратегиите за възобновяване стигат едвам до 5% от популацията. Останалите 95% няма да имат достъп до никакви пари, сигнализираха специалисти на среща „ Устойчиво енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. Тя се организира преди дни в София.

Ако следваме актуалните правила на програмата, приоритизираме огромните здания, които са най-вече в огромните градове, а  хората в по-малките обитаеми места могат да останат без достъп до финансиране, както и при предходната стратегия, в която над 3000 заявки не получиха отговор, уточни Драгомир Цанев от „ ЕнЕфект “. Затова би трябвало да има систематизиране на средствата за по-големи и по-малки здания, само че още по-важно е да има успореден финансов механизъм, който когато и да е да приема кандидатури с по-малък % държавна помощ, считат от неправителствената организация.

Според Иван Велков, представител на Българска фасилити мениджмънт асоциация и БСК, жилищата в актуализирани здания към този момент са доста по-скъпи от тези в необновените. „ Ще пристигна миг, в който жилища в несанирани здания няма да имат пазарна стойност, и това е още един мотив да търсим благоприятни условия за саниране “, добави той. 

Припомняме, че по новата стратегия за реновиране ще има два крайни периода за кандидатстване. Първият е до 15-и февруари 2023 година, а вторият – до 31-ви март 2023 година със 100% безплатна финансова помощ. След този период прекосяваме към режим на 80% дотация и 20% самоучастие от страна на притежателите. Предвижда се минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план за постройка или блок-секция да бъде 100 000 лева, а оптималният да не надвишава 6 500 000 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР