Парите за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд в

...
Парите за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд в
Коментари Харесай

Парите за второто саниране вече са разпределени

Парите за повишение на енергийната успеваемост на сградния фонд в България, които ще бъдат получени по линия на бъдещия проект за възобновяване и резистентност, към този момент са разпределени. В момента се изготвят и критериите за кандидатстване. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на районното развиване Деница Николова, която взе участие в онлайн полемика с управителния съвет на Националното съдружие на общините и няколко министерства, съобщи в. " ".
За саниране ще отидат 3 милиарда лв., като 1,7 милиарда лв. от тях т.е. над половината са планувани за жилищни здания. 1,530 милиарда лв. от тези пари са за блокове, а 103 млн. лева - за частни къщи. Средства за саниране на частни къщи се дават за първи път. А по първата стратегия за саниране на блокове отидоха 1,9 милиарда лв. - за 2022 блока.
 Ако България бъде утвърдена от Европейски Съюз, санирането ще е гратис за жителите Ако България бъде утвърдена от Европейски Съюз, санирането ще е гратис за жителите
Доплащането, което би трябвало да се направи от притежателите на жилища в санирани жилищни здания, ще се поеме от бъдещия Национален фонд за...
С 417 млн. лева ще се финансират обществени сгради, а над 282 млн. лева са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се планува да се насочат за енергийно дейно улично осветяване, в това число въвеждането на интелигентни системи за неговото ръководство, стана ясно още от полемиката.
От думите на зам.-министър Деница Николова стана ясно, че на фокус ще бъдат чакащите планове в Българската банка за развиване, както и тези в листите на чакащите по Оперативна стратегия " Региони в напредък 2014-2020 година ". Става дума за над 3000 блока в страната, които към този момент са си записали сдружения на притежателите, кандидатствали са и са утвърдени, само че парите в националната стратегия не са стигнали за тях. Собствениците на жилища в тези блокове също няма да доплатят нищо. Средствата по новия проект ще стигнат за към 90% от плановете, само че за остатъка се търсят пари от специфичен фонд.
За 282-та милиона лв. за промишлени предприятия преимущество ще имат по-големите, които са с по-голям сграден фонд, защото те ще имат максимален резултат върху понижаване на нездравословните излъчвания.
Мерките, които ще се ползват в обществения сграден фонд, ще се извършват в партньорство или независимо от общините и секторните ведомства. 70% от ресурса от 417 млн. лева е за обществени административни здания, а по 15% от него ще са за културна и спортна инфраструктура. Бенефициенти на парите за улично осветяване ще са общините, като при тези планове се позволява и публично-частно партньорство. Там преимущество ще имат планове, които плануват интелигентни системи за ръководство, видеонаблюдение и безжичен интернет.
 Европейската комисия поучава България да продължи със санирането Европейската комисия поучава България да продължи със санирането
Европейската комисия поучава България да подтиква вложенията в санирането за да се понижи потреблението на сила. Страната ни д...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР