Парите отново се увеличават след спада при пандемията След драстичния

...
Парите отново се увеличават след спада при пандемията След драстичния
Коментари Харесай

По 3,3 млн. евро на ден пращат работещите в чужбина българи

Парите още веднъж се усилват след спада при пандемията
След фрапантния спад по време на пандемията парите, които българи изпращат у нас от чужбина, стартират да се възвръщат, демонстрират последните данни на Българска народна банка.

Още през октомври oбщaтa cyмa за 2022 година на преводите от чужбина надвишава 1 милиарда евро против 984,6 млн. към същия месец на 2021 година Плавното нарастване на емигрантските пари за 2022 година е изключително отчетливо през пет от месеците,  когато през всеки от тях са влизали по над 100 млн. евро.

Най-много са изпратените средства за 2022 година през март - 120,8 млн. евро, септември - 112,4 млн. и през юли - 116,9 млн. Най-малки парични преводи са направени през април и юни - по към 84 млн. евро. Така приблизително са постъпвали по 3,3 млн. дневно. Общо за 2022 година Българска народна банка регистрира 1,20 милиарда евро.

Географската конструкция на преводите се резервира релативно непрекъсната - най-вече пари идват от Германия, второто място е за Съединени американски щати, а на трето е Испания. Англия даже след Брекзит не отстъпва от четвъртото място.

Личните преводи от чужбина сигурно са по-големи от тези, които централната банка регистрира, защото тя не мери сумите, импортирани в брой, както и преводи под 2500 евро.

Последните данни на Българска народна банка демонстрират още, че чистият поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели у нас към момента е на минус 20,7 млн. евро, от които 19,4 млн. евро за Русия. Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения у нас за предходната година са от Швейцария - 483,2 млн. евро, Кипър - 383,9 млн. евро и Австрия с 380,2 млн. евро. Най-големият експорт на вложения от България към чужбина пък е към Нидерландия - 177,9 млн. евро и Обединеното кралство - 111,2 млн. евро.

След евродиректива от 16 декември в Европейски Съюз са въведени нови правила, които подсигуряват, че презграничните заплащания в евро би трябвало да са на същата стойност като тази за вътрешните заплащания.

Така, в случай че български консуматор реши да изпрати евро в чужбина, той ще заплаща такса, равна на тази за превод в левове на територията на България. Според Европейска комисия по този метод таксите за презграничните заплащания в евро ще бъдат или доста ниски, или нулеви.

Според отчет на Световната банка обаче таксата за трансфер на пари, даже в границите на Европейския съюз, не е дребна. Например от Германия до България тя може да доближи и до 9% от изпращаната сума. Справка на “24 часа ” в цените на банките у нас демонстрира, че към момента в множеството от тях, изключително в по-големите, има такси и за входящ превод от чужбина в интервала от 7 до 200 евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР