Парите от студентски такси покриват заплатите на неакадемичния персонал в

...
Парите от студентски такси покриват заплатите на неакадемичния персонал в
Коментари Харесай

Ще затрудни ли университетите отпадането на студентските такси?

Парите от студентски такси покриват заплатите на неакадемичния личен състав в Университета " Проф. доктор Асен Златаров ". Ако страната не компенсира възможното им отпадане, бихме изпитали усложнение – не можем да се лишим от администрацията си, разяснява пред БНР заместник-ректорът на бургаското държавно висше учебно заведение проф. доктор Севдалина Турманова във връзка законодателната самодейност, оповестена от премиера акад. Николай Денков на 29 януари. Тогава той аргументира предлагането си с желанието за обезпечаване на достъп до висшето обучение " на тези студенти, които са от по-ниски обществени пластове, от по-малки обитаеми места и които имат финансови усложнения ".

" Неакадемичният ни състав е почти 200 индивида, които в действителност образуват своите заплати от спомагателните такси, които до момента студентите заплащаха. Ако тази такса -  при нас тя е от 400 до 800 лв.  - не бъде обезщетена по някакъв метод от държавния бюджет, Университет " Проф. доктор Асен Златаров " би изпитал усложнения. Държим да бъде взето това под внимание ", разясни проф. Турманова, само че заявява поддръжката на университета за  предложението. 

Висшето учебно заведение има лични доходи и от наеми, само че те не биха били задоволителни , с цел да се оправи.

Проектът за смяна на Закона за висшето обучение предвижда  унищожаване на годишните такси за образование по държавна поръчка  на студентите в бакалавърските специалности, в магистърските стратегии и за докторантите  още от втория учебен срок на настоящата академична година   против заричане към университетите за отплата Правителството не е показало финансова аргументация  – нито за тази, нито за последващи години. От нея би станало ясно кой университет какъв брой пари би получил. Не е известно и  от кое перо в държавния бюджет за 2024 година ще бъдат пренасочени средства, с цел да се обезпечат спомагателни заплащания за 38-те ни държавни висши учебни заведения . По този въпрос в претекстовете е записано, че за втория учебен срок ще бъдат отпуснати 150 млн. лв., които ще бъдат обезпечени с акт на Министерския съвет в едномесечен период от влизането в действие на закона.

" За 2025 и идващите години средствата ще бъдат разчитани в хода на бюджетната процедура  за съответната година като разходи/трансфери за прехрана на образованието на студентите и докторантите ", осведоми още документът.

Технологичното време  за приемането на законопроекта - включващо интервала за публично разискване, разглеждането и гласуването му един път в комисиите на Народното събрание на първо и второ четене и повторно - на първо и второ четене в пленарната зала допуска, че  законът би бил признат след започването на втория учебен срок Затова е планувано университетите да върнат на студентите таксите, които те ще би трябвало да платят . В " Проф. доктор Асен Златаров " това ще се случи след 15 февруари, предвижда проф. Турманова.

Над 2,4 млн. лв. са годишните доходи на бургаския държавен университет от таксите  на студентите. Те  надвишават 10% от общия бюджет на висшето учебно заведение . Попитана дали отпадането на този доход от самостоятелен източник не прави университетите уязвими и изцяло подвластни от волята на политици, проф. Турманова отговори негативно.

След разгласяването на желанието на премиера за таксите Министерството на образованието и науката заяви, че то е било в съгласие с Националното посланичество на студентските препоръки и със Съвета на ректорите. Съветът не е съобщавал за съвещание, на което да е била обсъждано и признато или отхвърлено сходно предложение.  Нито един ректор не е вземал отношение по тематиката обществено преди оповестяването ѝ от министър-председателя . Запитана дали е имало такова съвещание, в случай че да, по кое време и какво решение е било взето, проф. Турманова отговори:

" Не съм осведомена за съвещание на Съвета на ректорите. Ако той е имал такова съвещание, да, от медиите съм научила. Разбрах, че е било в съгласие със Съвета на ректорите ".

Сега освобождение от семестриални такси също има, само че  то извършва държавни политики във висшето обучение, прокарани преди пет години от екипа на тогавашния министър на образованието в кабинета на ГЕРБ Красимир Вълчев. То е  в действие за специалности с предстоящ предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда и безплатното следване цели да подтиква записването на повече студенти . Такава да вземем за пример е " Хидростроителство " в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където се записват малко студенти и има риск след години да няма кой да поддържа над 50-те язовира в България. Други такива специалности  са " Ядрена техника и енергетика ", " Химични технологии ", " Физически науки ", " Корабостроене и морска техника " и др.  Отпадането на таксите в тях даде резултат и броят на студентите се усили .

Друга държавна политика, обвързана с таксите на университетите, е  опцията работодатели да подписват контракти със студенти и да заплащат таксите им против уговорката след завършването си младите висшисти да работят за тях избран брой години . Една от задачите ѝ беше точно младежи, които се затрудняват финансово да заплащат таксите си, да имат механизъм, посредством който да подсигурят следването си. Същата цел преследват и държавно обезпечените студентски заеми.

Какво ще се случи с тези и други политики при унищожаване на таксите за всички студенти - към този момент Министерството на образованието не разяснява.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР