Париж и Берлин се надяват да премахнат препятствията в програмите

...
Париж и Берлин се надяват да премахнат препятствията в програмите
Коментари Харесай

Трудното френско-германско сътрудничество в областта на отбраната

Париж и Берлин се надяват да отстранен трудностите в стратегиите за индустриално съдействие в региона на защитата, само че остават подвластни от битките за власт и решаващата роля на Бундестага.

След политическия подтик, даден при оповестяването им преди две години, стратегиите за бъдещите бойни самолети (SCAF) и танкове (MGCS) буксуват. Ръководената от Франция самолетна стратегия би трябвало да размени изтребителите " Рафал " и " Юрофайтър ", а танковата, която е под немско управление - танковете " Льоклер " и " Леопард ".

Двете водещи промишлености за SCAF, " Дасо авиасион " и " Еърбъс ", приканиха предходната седмица Париж и Берлин да трансфорат днешното общо съвещание на държавните управления си в " катализатор за тази обща воля да се напредва ", като задвижат " без повече бавене " изследванията, които да доведат до първи демонстрационен полет през 2026 година

Изпълнението на този стадий - нужен, с цел да се съблюдава графикът до 2040 година да е подготвен бъдещият военен аероплан - закъснява. Договорите трябваше да бъдат предоставени на индустриалците през юни.

Тези контракти, на стойност 220 милиона евро за три години за Франция и Германия, би трябвало да са подготвени " до края на годината " съгласно канцеларията на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли. В изказване бе посочено, че " не е извънредно нещата да лишават време при толкоз огромни стратегии ".

" Германците свързват въпроса за SCAF с този на френско-германския танк. В политическо отношение няма задни мисли, само че има игри от представители на техническите структури ", изясни осведомен с тематиката източник.

Има се поради разпределението на дилемите сред индустриалците по плана за бъдещия танк. Според източника немската компания " Райнметал " " интензивно е лобирала ", с цел да получи по-голям дял от КDNS, смесената компания на немската компания " Краус-Мател Вегман " и френската " Некстер ", и това е забавило плана.

Впоследствие бе реализирано съглашение за равно систематизиране на работата сред Франция и Германия и се чака то да бъде оповестено на днешното взаимно държавно съвещание, сподели френски държавен източник.

Съпътстващата това съдействие недоверчивост

се дължи по-специално на другите системи за взимане на решение в двете страни и на водещата роля на Бундестага в Германия, счита Гаел Уинтер, теоретичен помощник към Фондацията за стратегически проучвания.

" Каквато и да е оръжейната стратегия, Бундестагът се намесва в разпределението й по компании. Бюджетната комисия си пъха носа в работата на ресора на министерството на защитата и всеки в тази комисия се пробва да измъкне нещо за своя изборен регион ", изясни тя.

Така да вземем за пример депутати се пробват да наложат преразглеждане на към този момент уговореното систематизиране на дилемите сред френския конструктор на мотори " Сафран " и немския Ем Те У по самолетния план, по-специално избора на френската компания като водещ сътрудник.

Депутатите разполагат с доста благоприятни условия да блокират програмата. Оръжейните стратегии минават през парламентарен контрол при разноски над 25 милиона евро. " В момента

Бундестагът няма доверие на федералното държавно управление

за сполучливо договаряне на индустриалното систематизиране и съвсем постоянно оспорва определените насоки ", счита Гаел Уинтер. Трънливият въпрос за разпоредбите за експорт на въоръжение, който е деликатна тематика за немската общност, също може да блокира съдействията. Според френски държавен източник скоро ще има съглашение и по този въпрос.

" Въпросите на защитата и въоръжението естествено се употребяват като принадлежности за вътрешнополитически цели и ние страдаме от това ", съобщи посланикът на Франция в Германия Ан-Мари Декот на чуване във френския Сенат през юни.

" Необходимо е доверие в политическо и индустриално отношение " сред двете страни, счита немският народен представител социалдемократ Ханс-Петер Бартелс, член на парламентарната комисия за въоръжените сили. " Не би трябвало все да се споделя, че всичко върви добре, необходим ни е спор ", сподели той пред публицисти и изрази увереност, че " в последна сметка ще успеем да се споразумеем ".

" Трябва да се намерят допирни точки ", съгласи се членът на френската сенатска комисия за въоръжените сили от дясната партия " Републиканците " Седрик Перен. " Или ще успеем дружно, или няма да успеем и ще купуваме американска продукция, тъй като сами не можем да покрием нужните разноски ", сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР