Париж. Френски официални лица едва ли ще присъстват на откриването

...
Париж. Френски официални лица едва ли ще присъстват на откриването
Коментари Харесай

LCI: Франция се включва в дипломатическия бойкот на Олимпиадата в Пекин?

Париж. Френски публични лица надали ще участват на откриването на Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин. Това съобщи в неделя държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон в ефира на телевизионния канал LCI .

„ На място ще участва министърът пратеник на спорта Роксана Марасинеану. Не става въпрос за церемонията по откриването, само че тя ще бъде там, с цел да поддържа нашите спортисти по време на тези Олимпийски игри “, сподели държавният секретар. „ Това към момента не е решено, ние към момента се консултираме с нашите европейски сътрудници, само че считам, че френските представители най-вероятно няма да участват на откриването на игрите “.

В отговор на репортерски въпрос дали това е затулен или непълен дипломатически протест, на който Франция публично се опълчи, Бон отговори, че не желае да развива този спор. Той сподели, че „ би трябвало да бъдем по-строги с Китай по избрани тематики “ и да дадем много забележими сигнали. „ Повечето европейски страни имат идентична тактика: нулево или умерено наличие, т.е. без държавни или държавни ръководители на церемонията по откриването “, сподели Бон.

Той добави, че Съединени американски щати са оповестили дипломатически протест, което значи отвод да изпратят дипломати или публични лица на церемонията по откриването, само че това не е състезателен протест. Държавният секретар увери, че Франция „ няма да бойкотира игрите във връзка с спорта “.

В началото на декември френският президент Еманюел Макрон назова самодейността на Съединени американски щати и редица други страни за дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин неефективна и прикани да не се политизира олимпийското придвижване. Той прикани за работа с Международния олимпийски комитет (МОК) за използване на Хартата за отбрана на спортистите и за подкрепяне на организацията да прави работата си в Китай.

На 6 декември Съединени американски щати оповестиха дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин през 2022 година, което включва отвод да се изпратят публични лица до Китай. Но в това време на Игрите ще се вземат участие всички американски спортисти. Причината са всеобщите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския самостоятелен огръг. Вашингтон уведоми съдружниците си за проектите, до момента в който Австралия, Англия и Канада публично поддържаха самодейността на Съединени американски щати. В отговор Китай съобщи, че сходно решение е противоречаща на Олимпийската харта политическа операция и даде обещание да предприеме контрамерки.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година Столицата на Китай беше определена за място на сесията на МОК в Куала Лумпур на 31 юли 2015 година Пекин ще бъде първият град в света, който ще бъде хазаин както на летните (2008 година), по този начин и на зимните олимпийски игри.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР