Забраната на абая във Франция рискува да изолира учениците мюсюлмани, казват експерти

...
Париж, Франция – Когато френските ученици се върнаха в клас
Коментари Харесай

Париж, Франция – Когато френските ученици се върнаха в клас преди няколко седмици, правителството издаде забрана на абая и ками в обществени среди и гимназии, стъпка, която доведе до задълбочаване на вече изпълненото напрежение между държавата и мюсюлманското малцинство.

Правителството гледа на дрехите по цял ръст, носени от някои мюсюлмани, като на религиозен символ.

Продължете да четете

списък от 4 елемента На фона на забраната на абая, френското училище изпраща момиче вкъщи за носене на кимоно: АдвокатОбратно на училище: Мюсюлмански момичета се борят срещу забраната на абая във Франция„Ислямофобска политика“: Френската гимназия започва стачка заради забраната на абаяВърховният съд на Франция отхвърля жалбата срещу забраната относно носенето на абая в училищакрай на списъка

В понеделник Държавният съвет, висшият административен съд на Франция, който наблюдава спорове относно гражданските свободи, потвърди забраната на абая.

Габриел Атал, министър на образованието на Франция, каза, че мярката е продължение на принципа на секуларизма на Франция, известен като laicite.

„Когато влезете в класна стая, не трябва да можете да идентифицирате религията на учениците само като ги погледнете“, каза Атал в телевизионно интервю.

Но тъй като мнозина се борят да направят разлика между абая и всяка друга дълга рокля, чувството на объркване и гняв преобладава сред тези, които са набелязани.

От септември няколко млади жени бяха изпратени вкъщи от училище за носене на различни дълги рокли, включително открито кимоно. Съобщава се, че на други им е казано да носят колани, за да „покажат извивките си“, вместо широки халати.

Франция е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, общност от около пет милиона души.

„Очевидно има дискриминационен елемент. Това е такава пълна забрана, която може да се прилага толкова широко“, каза Рим-Сара Алуан, френски експерт по конституционно право и религиозна свобода, пред Ал Джазира. „Как различавате абая от макси рокля? Вие профилирате човека. Ако той или тя е мюсюлманин, има де факто подозрение.“

Поддръжниците на лаицита го виждат като начин за отделяне на църквата от държавата, но критиците твърдят, че той се е превърнал в непряка форма на дискриминация.

„Laicite наистина е злоупотребяван и е доста обезпокоително да видим такъв необходим принцип да бъде използван като оръжие за насочване към население, което е било дискриминирано от доста време“, каза Алуан.

Френският съвет на мюсюлманската вяра (CFCM), национален орган на мюсюлмански асоциации, заяви, че абая сама по себе си не е „религиозен знак“.

„Думата абая просто означава рокля. Ако наистина спрем хората, които носят абая от Близкия изток, почти никой няма да бъде спрян, но ние контролираме момичета, носещи рокли на H&M за 5 евро [$5,25]“, каза Ема, гимназиална учителка близо до Страсбург, пред Al Jazeera.

'Аз съм там, за да си върша работата, а не да контролирам телата на непълнолетни'

Много учители и активисти казаха, че забраната на абая се използва за отвличане на вниманието от по-широки проблеми в образователната система на Франция, включително неравностойни заплати и значителен недостиг на учители, особено в непривилегированите квартали.

Според скорошно проучване на 508 училища, почти половината от училищата не са имали учител в началото на тази учебна година.

„Има липса на бюджет и голямо неравенство в заплащането в образователната система“, каза Ема, посочвайки неравенството между държавните служители, които получиха увеличение на заплатите миналата година, и учителите по договор като нея, които все повече се назначават от правителството, но не получават същите обезщетения.

Учителите по френски са значително по-ниско платени в сравнение с много други европейски страни.

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувано миналата година, разкри, че учителите в началните училища във Франция с 15-годишен опит печелят около 20 процента по-малко от средното за ОИСР - средно 37 700 евро ($39 800) годишно – три пъти по-малко от германските им съседи.

Тези разочарования, заедно с дългите работни часове и претъпканите класни стаи, са накарали учителите да страдат от депресия и прегаряне, според Ема. В нейното училище учителските позиции оставаха незаети за дълги периоди от време поради недостиг на персонал.

„В средното училище някои ученици нямаха учител по английски в продължение на цяла година, преди аз да го имам в гимназията.“

Налагането на забраната на абая добавя още една отговорност към вече претоварените учители.

„Това оказва натиск върху учителите, защото трябва да инспектираме учениците, когато пристигнем в клас“, каза тя. „Като възрастен и като учител никога не бих си помислил да гледам телата или дрехите на моите ученици. Там съм, за да си върша работата, а не да контролирам телата на малолетни.“

Наскоро ученичка в училището, в което Ема преподава, се свърза с директора, който „смята, че роклята й е твърде голяма“.

Директорът предложи на ученичката, която е на 13 години, „шанс да носи колан, за да покаже извивките си и да не го бърка с ислямска рокля“.

„2023 г. е и в страната на правата на човека непълнолетните се приканват да показват телата си или да носят по-малко дрехи“, каза Ема.

„Ще продължим да изолираме учениците мюсюлмани“

Според Ясер Луати, политически активист и ръководител на Комитета за правосъдие и свободи, забраната на абая в училищата не отговаря на необходимостта от реформа в образованието.

„Идеята, че налагането на облекло на учениците ще реши образователните проблеми на страната, е нелепа“, каза Луати пред Ал Джазира. „[Президентът Еманюел] Макрон има много идеи за пазара, но нищо за нашите деца или учители“.

Франция забрани символи, които „привидно показват религиозна принадлежност“ в закон от 2004 г., който според критиците е бил използван срещу мюсюлманите.

„Опасността е, че ще изолираме още повече студентите мюсюлмани от останалата част от населението“, каза той. „Представете си ситуацията след 10 до 15 години, когато тези деца пораснат и станат възрастни, а френските закони ги отделят.“

Откакто забраната за абая влезе в сила, няколко ученици бяха изпратени у дома за носене на дълги дрехи, включително 15-годишно момиче, носещо отворено кимоно върху дънки и риза в Лион. Студентката каза, че дрехите й не представляват никаква религиозна принадлежност.

Ал Джазира получи запис на среща между ученика и директора на нейното училище, който настоя, че роклята на ученика е абая.

„Не ме вземайте за глупак. Това облекло е подобно на абая. Като директор трябва да ви забраня да влизате в училище по този начин, с това облекло“, каза той.

Ученичката настоя, че нейното кимоно не е абая.

„Това не е абая. Няма ръкави“, каза тя.

Когато ученичката отказа да се преоблече, директорът на училището извика родителите й да я вземат.

Адвокатът по правата на човека Набил Буди подаде жалба за актове на дискриминация въз основа на религиозна принадлежност от името на студента.

„Кимоното беше отворено и тя беше помолена да напусне класа. Кимоното не е религиозен символ“, каза Буди пред Ал Джазира.

„Вече не говорим само за религиозни символи. Говорим за всяко облекло, което дори може да се счита за религиозно, и зависи от директора на училището да реши“, добави той.

Буди изпрати писмо до специалния докладчик по съвременните форми на расизъм в Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека от името на своя клиент, в което описва проблемите, които е открил със забраната на абая в училищата.

„Вярваме, че френското правителство и по-специално министерството на образованието не са успели да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на всички форми на дискриминация срещу жените“, каза Буди.

С допълнителен репортаж от Александър Дури.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР