Париж, Берлин, Рим и Варшава притискат Брюксел да реформира европейското

...
Париж, Берлин, Рим и Варшава притискат Брюксел да реформира европейското
Коментари Харесай

Франция, Германия, Италия и Полша искат реформа на правилата за конкуренцията в ЕС

Париж, Берлин, Рим и Варшава притискат Брюксел да реформира европейското законодателство в региона на конкуренцията, с цел да може Европейски Съюз да се съревновава с китайските компании и американските цифрови колоси. Това се показва в документ, до който организация " Франс прес " е получила достъп.

В писмо до изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер министрите на стопанската система на Франция, Германия, Италия и Полша са настояли да се одобри " работен проект през идните седмици ".

Говорител на Еврокомисията удостовери приемането на писмото и съобщи, че всички оферти ще бъдат взети поради в продължаващия спор.

Вестагер, която е еврокомисар за конкуренцията и цифровата стопанска система, даде обещание през декември да актуализира европейските правила за конкуренцията, с цел да се отчетат измененията, подбудени от глобализацията и цифровизацията.

Тя се забави с оповестението на съответна дата и това очевидно провокира нетърпението на Париж и Берлин, които са доста сериозни, откакто предходната година Брюксел забрани сливането на немския тръст " Сименс " (Siemens) и френската група " Алстом " (Alstom). Това обединение щеше да сътвори европейски железопътен колос, който да се опълчи на китайската конкуренция.

В изявление за Агенция Франс Прес на 15 януари Вестагер съобщи, че се е научила да не показва съответна дата, защото всички се концентрират върху спазването на календара, а не върху качеството на свършената работа.

Говорителят през вчерашния ден също не даде детайлности за съответна дата.

В писмото на френския министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер и немския му сътрудник Петер Алтмайер, подкрепени от министрите на икономическото развиване на Полша и Италия - Ядвига Емилевич и Стефано Патуанели, се показва, че характерът на конкуренцията се е трансформирал. Според тях европейските компании би трябвало да се съревновават с задгранични компании, които от време на време са облагодетелствани от значими държавни помощи и от предпазени вътрешни пазари.

Министрите приканват Европейска комисия да предложи модифицирана версия на наредбите за надзор върху обединяването на компании, с цел да се улесни сливането сред огромни европейски компании и да се основат колоси в международен мащаб.

Министрите на четирите членки на Европейски Съюз желаят и насоки за основаването на взаимни предприятия, което ще разреши на фирмите от Европейски Съюз, най-много на дребните и междинни предприятия и стартъпите, да имат по-ясна визия за това, което е разрешено и което не е.

Вестагер и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон би трябвало да показват на 10 март проект за промишлената тактика на Европейски Съюз. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР