„Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а

...
„Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно

„ Пари има, а проби няма. За огромна Германия има, а за дребна България - няма. Тоест някой е направил неправилна социална поръчка. Този човек би трябвало да си поеме своята отговорност “, съобщи шефът на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ Диян Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в неговото учебно заведение едвам 9% от учениците са имунизирани, към 4-5% други са преболедували, а искащите да се тестват със лични средства са към 15%.

„ Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкоз ниска, колкото на тестванията за дребните възпитаници от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има обособени класове, които да са съгласни, само че това основава доста неприятно опълчване: една стимулирана част биха се върнали в учебно заведение за сметка на фамилния бюджет “, изясни Стаматов.

Той е безапелационен, че е време здравният министър доктор Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които шефовете на учебните заведения отнасят всекидневно.

„ Здравният министър направи крачка, с която ни затвори внезапно, и в този момент стъпката за връщане към отваряне на системата е доста сложна, доста мудна, невъзможна сякаш. Ние прекосяваме от " тъмночервената " към по-спокойната зона, само че се появява и нов рисков вид “, посочи шефът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е прекосяване към ротационно образование в цялата страна, макар влошената епидемиологична конюнктура.

„ Здравният министър би трябвало да одобри нова форма на еластичност по отношение на учениците. Тестването в този му тип няма да се случи, тъй като няма проби. След като ги няма, би трябвало да се върнат учениците макар тази обстановка и да стартираме правилото на ротацията, без значение от „ тъмночервената “ зона, в която се намираме “, уточни той.

Стаматов акцентира, че никога не би трябвало да се позволява опълчване на едни или други възпитаници въз основата на финансово състояние.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР