Парацетамолът (ацетаминофен) е популярно болкоуспокояващо, но бременните жени трябва да

...
Парацетамолът (ацетаминофен) е популярно болкоуспокояващо, но бременните жени трябва да
Коментари Харесай

Парацетамолът води към импотентност и безплодие

Парацетамолът (ацетаминофен) е известно болкоуспокояващо, само че бременните дами би трябвало да се замислят съществено, преди да посегнат към него, предизвестява ново проучване. То сподели, че това лекарство нарушава развиването на мъжкия вид държание при животни, написа в. "Лечител ".

Предишни проучвания демонстрираха, че парацетамолът може да потиска развиването на тестостерона при мъжките зародиши, увеличавайки риска от малформации на тестисите при момчетата. Но пониженото ниво на този хормон във феталния етап оказва значимо въздействие и върху държанието на мъжете в зрелост, споделя откривателят Давид Кристенсен от Копенхагенския университет.

„ Ние демонстрирахме, че намаленото равнище на тестостерона значи, че мъжките характерности не се развиват, както би трябвало. Това визира и половото увлечение. При изпитване мишки, изложени на парацетамол през феталния етап, просто не можеха да се съвкупяват по същия метод, както контролните животни. Мъжката стратегия не е била вярно заложена през тяхното фетално развиване и това можеше да се види доста време по-късно, през техния зрял живот. Това е мощно обезпокоително”, споделя доктор Кристенсен.

Дозировката, прилагана при мишките, била доста близка до тази, която се предлага за бременни дами. Тъй като изпитването е извършено при мишки, резултатите не може да бъдат пренесени непосредствено върху хората. Но сигурност­та на учените за нездравословните резултати на парацетамола значи, че не би било правилно да се подхваща същото проучване при хора, изяснява Кристенсен.

Подчертано понижено мъжко държание

Тестостеронът е главният мъжки сексуален хормон, който спомага за развиването на мъжкото тяло и мъжкото програмиране на мозъка. Мъжките видове държание, които следили откривателите, включвали настъпателност към други мъжки мишки, дарба за съвкупяване и нужда от маркиране на територията. Засегнатите мишки реагирали доста по-пасивно от естественото по повод и на трите параметъра. Те не нападали други мъжки, не били в положение да се съвкупяват и се държали по-скоро като женски по отношение на маркирането на територията.

След като следили променените модели на държание, учените изследвали характерните резултати от неналичието на тестостерон върху мозъка. Те се забелязвали ясно и при него.

„ Зоната от мозъка, която управлява половото увлечение, половото диморфно ядро, имаше два пъти по-малко неврони при мишките, които бяха получили парацетамол, спрямо контролните. Потискането на тестостерона докара и до понижаване на половина на интензивността в мозъчна област, която е основна за мъжките характеристики”, изяснява проф. Андерс Хей-Шмит, различен член на екипа от откриватели.

Засяга и женската фертилност

Това проучване се фокусирало върху резултата от парацетамола върху мъжките характерности, само че приемът му през бременността евентуално оказва въздействие и върху живота на женските мишки. През 2016 година същият екип разгласява изследване, което сподели, че женските мишки имат по-малко яйцеклетки в яйчниците си, когато техните майки са получавали парацетамол по време на бременността. Това води до по-бърза поява на неплодородие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР