Параходът Great Eastern навремето направил същото грандиозно впечатление на обществеността,

...
Параходът Great Eastern навремето направил същото грандиозно впечатление на обществеността,
Коментари Харесай

Странната и зловеща история на парахода Great Eastern


Параходът Great Eastern преди време направил същото грандиозно усещане на обществеността, както и „ Титаник “. И също като именития лайнер, бил жертван на несгоди.

Корабът с тегло 100 000 тона бил издигнат през 1857 година за транспорт на товари и пасажери сред Англия и Цейлон. Той превишавал шест пъти по мярка най-големия транспортен съд, който браздял морските простори и океани в това време.

Този параход бил толкоз огромен, че при опитът да го спуснат на вода на 30 януари 1858 година механизмите на лебедките заклинили. Когато въпреки всичко съумели да го спуснат, той още година прокиснал в пристанището, защото не достигали средства за завършването и комплектуването му.

Спускането на Great Eastern на вода. Public Domain

В края на краищата корабът Great Eastern бил добит от Great Ship Company, която приключила всички работи и го извела в намерено море. И тук почнали странностите – при заключителния стадий на строителството на кораба от борда му безследно изчезнали няколко души, в това число и майстора корабостроител.

Следващата покруса се случила, когато се взривил един от парните котли, вследствие на което умрял един човек и няколко други били попарени от врящата вода. Месец по-късно от сърдечен припадък умрял основателят на Great Eastern – Изъмбард Брунел.

Независимо от своя размер Great Eastern се оказал губещ и даже най-успешните му автобуси в никакъв случай не надвишавали количеството пасажери, което би разрешило да се върнат разноските и да се получи задоволително облага. А при четвъртия си автобус корабът попаднал в мощна стихия, получил съществени повреждания и се нуждаел от безценен ремонт.

През 1862 година, превозвайки на борда си рекорден брой пасажери – 1500, – Great Eastern връхлетял върху подводна канара в сектор, незарегистриран на плавателните карти. Само второто „ дъно “, употребявано в структурата на кораба, избавило парахода от сигурна крах.

Преди някои катастрофи, изключително при ранните му воаяжи, моряците забелязали чудноват барабанен тон, който идвал от дълбините на кораба под най-долните му палуби. Този тон се чувал даже при стихии, като от време на време се разнасял толкоз мощно, че събуждал спящите членове на екипажа.

Public Domain

Корабът продължавал да плава, носейки загуби на своя притежател, само че въпреки всичко се оказал потребен, когато през 1865 се наложило да се прокарва телеграфен кабел по дъното на Атлантика. В края на краищата за тези цели били издигнати специфични кораби, а Great Eastern се отправил да ръждясва, преди да бъде продаден за скрап. През последните 12 години от своето битие той прокиснал в пристанището.

При разглобяването на колоса бил открит евентуалният източник на неговите неуспехи и повода за „ барабанния “ тон – в необятното пространство сред двойното дъно бил открит скелетът на майстора корабостроител, който липсващ по загадъчен метод при градежа на кораба.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР