Парадоксално е това, че всяка година искаме да се присъединим

...
Парадоксално е това, че всяка година искаме да се присъединим
Коментари Харесай

Ще се отложи ли приемането на еврото

" Парадоксално е това, че всяка година желаеме да се присъединим към еврозоната, без да планираме добре. Много бързаме да претупаме - " бързата работа, позор за майстора ", по тази причина се случват тези излагации. Сами си основават напрежение по този метод. "
 
Това мнение изрази в изявление за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).
 
Като " забележима смяна в тона " икономистът дефинира изказването на премиера, че не сме се фиксирали в датата 1 януари 2025. По всяка възможност няма да осъществим в период инфлационния аршин, преди да излезе конвергентният отчет за тази година, сега имаме доста огромно отклоняване в критерия, уточни той.
 
Вулджев изрази съмнение, че " от Европейска комисия и ЕЦБ са загатнали на нашето държавно управление за този справедлив факт и са им попарили всевъзможни очаквания за някакво изключение – това доста дълго се тиражираше и надлежно те приготвят обществото ".

Отлагането би било по-скоро добра вест, счита Георги Вулджев, който е песимист по отношение на решаването на проблемите в еврозоната.
 
" В един миг този валутен съюз, с цел да реши структурните проблеми, от които страда, с цел да не изостане като стопански блок на световно равнище, ще би трябвало да вземе тежки решения – или да се федерализира, или да се върне към предходната изходна позиция: на голям брой плаващи национални валути. И двете си имат плюсове, и двете си имат минуси. "

До ден сегашен липсва отчетът, обещан още 2022 година, който да показа на обществото плюсовете и минусите на еврозоната, подсети икономистът. " Къде е формалният отчет? Ще има ли подобен? Защо към момента няма? ", пита той.

Може ли да приемем еврото от средата на годината

Относно положението на кредитния пазар у нас специалистът означи, че при семействата през 2023 година се повишава темпът на напредък – той доближава 24% на годишна база, по-високо от същия интервал на 2022 година, която е най-хубавата за последните 5. Концентрацията е в жилищния сегмент, където би трябвало да се внимава, разяснява Георги Вулджев.

Небанковото кредитиране се повишава, само че над 80% от потребителите на подобен вид услуги не с вземали повече от три такива заема, а над 90% съумяват да ги изплащат, т.е. няма задлъжняване, а хората ги избират поради еластичност и улеснение, разясни икономистът.
 istock istock
Във връзка с имотния пазар Георги Вулджев сподели, че това е " най-познатата и най-лесно наличната инвестиция за българина ", тъй като пазарът на труда остава в относително положително положение.
 
" Имотите са най-достъпни за българите. Ние нямаме доста развъртян финансов пазар, акциите не са познати. Вече от страна на банките – имат ужасно доста ликвидност и търсят най-печелившия метод, по който да пласират тази ликвидност. Имотното кредитиране е подобен сегмент. ", изясни икономистът.   
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР