Папа Франциск заяви, че съучастническото мълчание е позволило насилието да

...
Папа Франциск заяви, че съучастническото мълчание е позволило насилието да
Коментари Харесай

Папа Франциск: Мълчанието позволи насилието да обхване Близкия изток

Папа Франциск съобщи, че " съучастническото безмълвие " е разрешило насилието да обхване Близкия изток и да прогони десетки хиляди християни от домовете им. Светият отец сподели това на обща молитва за мир в Близкия изток, отправена през днешния ден от православни патриарси и водачи на Римокатолическата черква, съобщи Асошиейтед прес.

Франциск беше хазаин на екуменична работа, отслужена в град Бари, ситуиран на адриатическото крайбрежие на Италия и считан за мост сред Изтока и Запада, тъй като там се пазят мощите на значимия за православния свят свети Николай Чудотворец.

Франциск посрещна патриарсите пред базиликата " Свети Николай " и всички дружно слязоха в криптата й, с цел да се помолят пред мощите на светеца и да възпламенят пламъка на мира, символизиращ единството на християните.

От години във Ватикана показват безпокойствие за ориста на християните, които са прогонени от християнски общини в Близкия изток, водещи началото си от времето на Христос, отбелязва АП. Миналата седмица Франциск жигосах интензивните офанзиви в Южна Сирия, при които починаха десетки хора, а десетки хиляди бяха принудени да избягат.

Във встъпителната си молитва Франциск съобщи, че Близкият изток е изворът на християнството, където античните християнски традиции и завещание са непокътнати и където " е коренът на душите ни ".

Но през последните години районът бе " затрупан от тъмните облаци на войната, насилието и разрушението, случаи на окупация и разнообразни прояви на фундаментализъм, насилствена миграция и неуважение ", сподели той.

" Всичко това стана при съучастническото безмълвие на мнозина ", съобщи папата. " Близкият изток стана земя на хора, които изоставят личните си земи. "

По време на службата имаше песнопение на арабски, прозвуча и католическа църковна ария. Франциск съобщи, че православните и католическите водачи желаят да дадат естрада на тези, чийто глас не се чува. " Безразличието убива и ние желаем да издигнем гласа си против това убийствено равнодушие ", сподели той. " Защото през днешния ден Близкият изток ридае, измъчен и безмълвен, до момента в който други газят тези земи в търсене на власт или благосъстояния. "

Сред присъстващите патриарси беше вселенският Вартоломей, както и патриарсите на античните църкви на Александрия, Антиохия и Ерусалим. Биеше на очи отсъствието на Кирил, патриарха на Руската православна черква, която беше мощен покровител на военната намеса на съветския президент Владимир Путин в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. Кирил беше изпратил своя заместител, митрополит Иларион.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР