Папа Франциск завърши днес петдневната си визита в Португалия по

...
Папа Франциск завърши днес петдневната си визита в Португалия по
Коментари Харесай

Папа Франциск завърши визитата си в Португалия с литургия пред 1,5 млн. вярващи

Папа Франциск приключи през днешния ден петдневната си аудиенция в Португалия във връзка Световните дни на католическата юноша с внушителна меса навън, на която участваха близо 1,5 милиона души, прекарали нощта на обширна ливада, с цел да вземат участие в заключителното събитие от Дните, съобщи Асошиейтед прес.

Слънцето изгря над река Тежу и разсъни поклонниците, спали на рогозки, походни кревати или на голата земя, с цел да бъдат тук за месата на Франциск, планувана за ранен час, с цел да се избегнат температурите по обяд, които се чака да доближат 40 градуса по Целзий. Още в зори диджей-свещеник стартира да пуска гръмко реге и християнски химни по озвучителната уредба, съобщи Българска телеграфна агенция.

Франциск излезе по-рано от плануваното тази сутринта, с цел да обиколи региона с папамобила си - поредна импровизация от многото, с които се отличаваше тази аудиенция. Той се отхвърли от речите в интерес на непринудени диалози с младежите, а вместо да насочи плануваната формалната молитва за мир в Украйна при светилището на Дева Мария във Фатима, той употребява случая да насърчи присъстващите над 200 000 поклонници да следват образеца на Богородица в основаването на Църква, отворена за всички - тематика, която той засегна неведнъж по време на визитата си. По-късно Ватиканът разгласява част от молитвата в обществената медийна платформа " Екс ".

В първите години след избирането му за папа Франциск постоянно се отклоняваше от авансово квалифицираните, с цел да поддържа връзка директно с големи множества вярващи. През последните години той значително се придържа към сюжета, изключително когато посещава места, където християните са малцинство или където аудиторията може да не оцени непринудения му жанр.

В Лисабон обаче той беше още веднъж в свои води, защото доста хора разбираха родния му испански език и наподобява оцениха спонтанният му метод на другарство.

При вечерното бдение пред 1,5 милиона души нощес Франциск още веднъж се отхвърли от квалифицираната си тирада, като вместо това даде на присъстващите няколко съвета за живота и вярата.

Посланието на Франциск тази седмица беше обвързвано с приобщаването. " Всеки, всеки, всеки " има място в Църквата, съобщи той в духа на друго свое изявление - че Църквата не е място със строги правила, където се позволяват само съвършените, а е по-скоро " полева болница " за засегнати души, където всеки е добре пристигнал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР