Папа Франциск обяви за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия, преподобния

...
Папа Франциск обяви за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия, преподобния
Коментари Харесай

Папа Франциск обяви преподобния отец Румен Станев за помощен епископ

Папа Франциск разгласи за спомагателен свещеник на Софийско-Пловдивската епархия, преподобния отец Румен Станев, енорийски духовник на енория " Свети Архангел Михаил " в кв. Секирово, град Раковски, правейки го титулярен свещеник на Симидика.

Новият свещеник ще се грижи за католиците от латински ритуал в София, както българи, по този начин и чужденци. За да извършва това служение, Монсеньор Станев ще живее в София. Заедно с Н.Впр. Монс. Христо Пройков, епархиен свещеник на епархията „ Свети Йоан XXIII “ в София, за католиците от византийско-славянски ритуал в България, дружно ще поддържа връзки с Българската православна черква и останалите вероизповедания в страната. Ще съставлява Католическата черква и пред българските цивилен управляващи.

Апостолическата нунциатура и Епископската конференция на Католическата черква в България приветстват сърдечно новия свещеник и му пожелават всичко най-хубаво и триумф при осъществяването на неговото служение за Католическата черква в България.

Биография

Монсеньор Румен Станев е роден в село Калояново, Пловдивска област, на 19 август 1973 година. Завършва Папския Урбаниански университет в Рим. Ръкоположен е за духовник на 11 септември 1999 година в катедралата „ Свети Лудвик “ в Пловдив. След ръкоположението си до 2005 година е енорийски викарий в енория „ Пресвето сърце Исусово “ в кв. Генерал Николаево, град Раковски, а от 2005 година е енорийски духовник на енория „ Свети Архангел Михаил “, квартал Секирово, гр. Раковски. Отец Станев е един от радетелите за епархийната Каритас Витания, и е неин ръководител. Освен български, приказва италиански и британски език.
Номинацията бе оповестена публично на 5 септември 2020 година от Пресслужбата на Светия Престол в 12 часа локално време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР