Папа Франциск назначи представител на здравните служби на Ватикана за

...
Папа Франциск назначи представител на здравните служби на Ватикана за
Коментари Харесай

Папа Франциск назначи свой личен медицински асистент

Папа Франциск назначи представител на здравните служби на Ватикана за собствен " персонален медицински помощник ", оповестиха през днешния ден от Ватикана, което демонстрира, че понтификът приема, че с напредването на възрастта ще има потребност от повече грижи, съобщи Ройтерс.

Говорейки пред кореспонденти в самолета на връщане от пътуването си до Канада в събота, 85-годишният папа Франциск съобщи, че напредването на възрастта му и усложненията при вървене са довели до нова, по-бавна фаза в неговото управление на Църквата.

В изказване от през днешния ден Светият трон показа назначения медицинския помощник като Масимилиано Страпети, координатор на медицинските сестри и медицинските братя в здравните заведения във Ватикана.

Длъжността " персонален медицински помощник " не е съществувала до момента публично при ръководството на Франциск. Преди това за папа Йоан Павел II, който умря през 2005 година, са се грижили няколко медицински лица в последните години от живота му.

Папа Франциск към този момент има персонален доктор - експерт по гериатрия в римската болница " Джемели ", където преди година Светият отец претърпя интервенция. Това бе първият случай, в който Франциск бе приет в болница от избирането му през 2013 година.

Миналата година папа Франциск се пошегува в изявление, че точно Страпети е " избавил живота му ", като го е убедил, че не може повече да отсрочва интервенцията. Светият отец страдаше от тежко притеснение на дебелото черво, породено от дивертикулит.

През последните месеци на папата се постановяваше да употребява инвалидна количка, бастун или проходилка поради болки в коляното, породени от дребна фрактура и възпалени коленни връзки.

" Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия темп като преди ", сподели той пред репортерите на връщане от Канада. " Смятам, че на моята възраст и с това ограничаване (здравословните проблеми) би трябвало да се вардя (силата си) малко повече, с цел да мога да послужвам на Църквата, или ще би трябвало да се отдръпва ", добави папа Франциск.

Светият отец съобщи, че избира да не оперира коляното си, тъй като не желае да се повторят отрицателните резултати от анестезията, които е претърпял след миналогодишната интервенция.

" Но аз ще опитам да продължа да пътувам, с цел да бъда покрай хората, тъй като това е методът на служене ", сподели папа Франциск.

В изявление за Ройтерс предишния месец Франциск повтори постоянно заявяваната от него позиция, че един ден може да подаде се отдръпна, в случай че влошеното му здраве не му разрешава да управлява Църквата - деяние, което беше съвсем немислимо преди отдръпването на папа Бенедикт XVI през 2013 година., напомни Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР