Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

На Велики четвъртък папата изми нозете на 12 затворници

Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио... към профила съблюдава традицията, която съблюдава на Велики четвъртък, и изми нозете на 12 пандизчии в римския затвор Реджина Чели, съобщи Франс прес.

Затворниците бяха от седем разнообразни страни - Италия, Колумбия, Мароко, Молдова, Нигерия, Сиера Леоне и Филипините. Сред тях имаше двама мюсюлмани, един православен и един будист. Преди да измие краката на всеки от тях, папата сподели: "Коленича пред всеки от вас ", добавя ДПА.

Преди ритуала по миене на нозете, папата се срещна закратко с заболели пандизчии. После отслужи меса, по време на която похвали смиреността на Исус. "Ако крале, императори и държавни глави бяха последвали неговия образец, ние нямаше да имаме толкоз доста войни ", сподели Светият отец.

Миналата година папата изми нозете на покаяли се пандизчии, измежду които и някогашни мафиоти в затвор южно от Рим, напомня Франс прес.

По време на пътуванията си зад граница Франциск постоянно посещава затвори. През януари той разказа визитата си в женски затвор в чилийската столица Сантяго и сърдечният банкет, който получи там, като най-вълнуващия стадий от неговото пътешестване в латиноамериканската страна.

Откакто бе определен за глава на Римокатолическата черква, папата реши да "децентрализира " ритуала по миене на нозете, т.е. да го изнесе отвън Ватикана. През 2013 година той го извърши в център за малолетни нарушители, през 2014 година изми краката на жители на център за заболели и инвалиди, през 2015 година той извърши ритуала в затвор, а през 2016 година в център за банкет на бежанци. През тези години той на няколко пъти миеше нозете на мюсюлмани.

Според християнската традиция Велики четвъртък бележи деня, в който Христос измил краката на апостолите и открил причастието по време на Тайната вечеря. Ритуалът е непокътнат в християнството, като се изключи някои клонове на протестантството, отбелязва Франс прес.

По-рано през днешния ден папата отслужи литургия за Велики четвъртък в базиликата Свети Петър във Ватикана. По време на нея пред духовници и прелати папата ги прикани те да бъдат "свещеници на улицата ", които да са разполагаем на вярващите и да са подготвени да изслушат техните терзания, съобщи Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР