Паневропейската кампания Евромеланома, която се провежда всяка година през май,

...
Паневропейската кампания Евромеланома, която се провежда всяка година през май,
Коментари Харесай

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение

Паневропейската акция Евромеланома, която се организира всяка година през май, у нас се провежда през днешния ден, на 16 май, за 13-и път. Тя минава под логото „ Вашата кожа е неповторима, грижете се за нея “. Близо 200 кожни лекари от цялата страна преглеждат гратис хора със съмнителни бенки по тялото, които могат да се окажат злокачествени и е добре да бъдат открити в точния момент. Самите експерти правят оценка акцията като най-успешната у нас освен тъй като до момента през годините са прегледани 24 хиляди души, а тъй като българинът към този момент е осъзнал, че би трябвало да се грижи за кожата си и все по-често върви на профилактични прегледи при кожен лекар.

 35-3 Като начало можем и сами да се огледаме. Нужна ни е мощна светлина – слънчева или изкуствена, огромно огледало, в което да се виждаме в цялостен растеж, малко огледало, с цел да огледаме нещата, които няма по какъв начин да забележим на огромното, гребен, с цел да се прегледа и в косата. Специалистите предлагат, в случай че се види подозрително образувание, то да се снима с телефон, с цел да бъде показано на лекаря. Първо би трябвало да се огледа мястото към носа, по-късно устните, скулите и към ушите, след това в косата. Огледът на тялото стартира от ръцете, като би трябвало да се обърне изключително внимание на кожата под мишниците. Не би трябвало да се не помнят секторите сред пръстите на ръцете и на краката, петите. Жените наложително би трябвало да погледнат под гърдите. Места, на които може да се развие кожен рак, са още гениталиите и устната празнина.

Правилото ABCDE

За да разпознаем дали една бенка съставлява проблем или не, би трябвало да знаем какво да гледаме, изяснява доктор Валерия Матеева от Кожната клиника на ВМА, координатор на тазгодишната акция Евромеланома за България. Има едно златно предписание – ABCDE, което ни разрешава да видим тези съмнителни бенки. Ето какво значат 5-те букви:

А – асиметрия (asymmetry)
B – неправилни граници (border)
C – нехомогенен цвят (color)
D – диаметър повече от 6 мм (diameter)
E – развиване (evolution)

Ако някое образувание ни съмнява, можем да прекараме въображаемо отвесна линия през средата му. Доброкачествените нормално имат съвсем идентични лява и дясна половина. Те имат и доста равномерна граница, до момента в който злокачествените наподобяват неравни, като фиорди. Ако в образуванието има няколко цвята, това демонстрира нехомогенност, а в дерматологията хаосът подсказва висок риск от злокачественост, изяснява доктор Матеева. При диаметъра има едно успокояващо предписание – че под 5 мм лезиите нормално са доброкачествени, а по-големите просто би трябвало да се следят. Еволюцията, смяната на бенките е обезпокоителен сигнал. Появата на нови бенки при подрастващите и младежите докъм 30 години е нещо обикновено, повишаването им – също, дружно с растежа на кожата. Но появяването на бенки след 40-45 година е извънредно извънредно и е хубаво, когато посещавате кожен лекар, да му обърнете внимание таман върху тях или върху тези, които са се трансформирали по мярка, цвят и форма. Не е належащо да са налице всичките пет признака от правилото ABCDE, само че тук към този момент кожният лекар ще реши коя бенка би трябвало да се изреже.
Специалистите имат и друго доста значимо предписание – по този начин нареченото

„ Грозното патенце “

Когато имате доста бенки, би трябвало да търсите тази, която е друга от останалите. Ако някоя бенка ви наподобява съмнителна, само че имате още 50 такива, няма проблем. Но в случай че имате 50 идентични и една друга, така наречен „ грозното патенце “, точно тя би трябвало да се изреже, тъй като крие риск от рак.

Няма ужасно някоя лезия, даже да се окаже доброкачествена, да бъде изрязана, успокоява доктор Матеева. В никакъв случай не е неточност да се изреже нещо, което е допълнително – изгодата е по-голяма от риска да остане нещо, което е злокачествено.

Най-важният съвет на експертите е да заобикаляме честото и дълготрайно излагане на слънце. Когато сме на открито, да носим тъмни облекла с дълги ръкави, очила с надеждна отбрана от UV лъчи и широкопола шапка.

Винаги би трябвало да се употребява фотозащита

в това число от мъжете, които до неотдавна не признаваха мазането с крем. Повечето мобилни телефони на прогнозата за времето демонстрират и UV показателя. Ако да вземем за пример той е 7, би трябвало наложително да се постави фотозащита 50+, в случай че е под 5, тя може да е 25-30, при нула умерено можете да минете и без нея. Реално разликата сред фактор 30 и 50 не е огромна, само че кожните лекари предлагат за деца и хора със светла кожа да се ползва артикул с фактор 50.

Кремовете би трябвало да се разпределят отмерено върху тялото, в задоволително количество и половин час преди излагането на слънце, с цел да могат да попият в кожата. Нормалният фотозащитен крем би трябвало да се нанася на всеки два часа, а освен един път, при започване на деня, както вършат мнозина. Кремовете се инактивират от слънцето, отмиват се от водата или от потта, тъй че би трябвало да бъдат подновявани.

Напоследък се намират и облекла с фотозащитен фактор. По начало облеклата не пазят изцяло кожата. По-добре го вършат по-тъмните. Защитният фактор на една бяла тениска е сред 6 и 12, което е извънредно незадоволително. Памукът и ленът пазят доста по-малко, в сравнение с изкуствените тъкани. Интересен факт е, че в случай че облеклата са изпрани с белина, те имат по-висок предпазен фактор, защото остатъкът от белината поема част от ултравиолетовата светлина.

На опасенията, че криейки се от слънцето, има заплаха да развием остеопороза заради недостиг на витамин D, кожните лекари дават отговор, че с цел да успеем да синтезираме задоволително количество от този витамин, ни стига да постоим на слънце 10 минути дневно. Ако желаеме да постоим повече, можем да изложим под лъчите му единствено ръцете от лактите надолу и краката от коленете надолу.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР